Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους «Financial Times»

«Αν επισκεφτείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα καταλάβετε πως εκεί πρέπει να δει κάποιος τα γλυπτά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους «Financial Times».

«Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για την επανένωσή τους, πράγμα που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Αν βρισκόμουν στη θέση του πρωθυπουργού Τζόνσον και σκεφτόμουν “έξω από το κουτί” όσον αφορά την “Παγκόσμια Βρετανία” και την υποστήριξη αυτής της ιδέας, μιας Βρετανίας που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον κόσμο την εποχή μετά το Brexit, θα ήταν μία πολύ μεγάλη επίδειξη δημόσιας διπλωματίας εάν προσέγγιζε το ζήτημα από μία διαφορετική οπτική γωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αν επισκεφτείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα καταλάβετε τι εννοώ. Εκεί πρέπει να δει κάποιος τα γλυπτά», δίπλα στα πρωτότυπα έργα που άφησε πίσω ο Έλγιν» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σημείωσε πως κατανοεί τη θέση του Βρετανικού Μουσείου, πως αν υπέκυπτε στα ελληνικά αιτήματα «άπαντες ζητούν ό,τι εκτίθεται στο Μουσείο», αλλά επέμεινε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια «ειδική περίπτωση».

Πρόσθεσε πως το 1986 η Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού προσκλήθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον στην Oxford Union για να μιλήσει για το θέμα της επιστροφής των γλυπτών και πως ο σημερινός Βρετανός Πρωθυπουργός ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των γλυπτών.

Υπογράμμισε τέλος πως θα συνεχίσει να επιμένει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Βρετανικό Μουσείο για αυτό το ζήτημα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων