Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Ocean Rig και Energean μαζί «στα βαθιά»

Η διεθνής εταιρεία Ocean Rig και η Energean Oil & Gas αποφάσισαν να προχωρήσουν μαζί στους διαγωνισμούς για παραχωρήσεις νέων περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που θα διενεργηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε βάθη θάλασσας που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα.

Οι δύο εταιρείες, μέσω εταιρειών συμφερόντων τους, συμφώνησαν να συστήσουν σε ποσοστό 50%-50% μία κοινή διεθνή εταιρεία, την OceanEnergean, η οποία θα συνδυάζει την πολύχρονη παρουσία της Energean Oil & Gas στην έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με την διεθνή εμπειρία της Ocean Rig στις γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλο βάθος. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σχήμα, το οποίο προτίθεται να διεκδικήσει νέες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αφρική αλλά και στην Κρήτη και την Δυτική Ελλάδα, όταν διενεργηθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Η ένωση των δυνάμεων της μοναδικής ελληνικής εταιρείας που παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην χώρα με μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς εταιρείες γεωτρήσεων σε πλωτά γεωτρύπανα ιδιαίτερα μεγάλου βάθους (Ultra Deep Water) δημιουργεί ένα ισχυρό διεθνές σχήμα που μπορεί να υλοποιήσει έργα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε βάθη θάλασσας που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα.

Σχετικά με την ίδρυση της OceanEnergean, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τηςOcean Rig UDW Inc. Γιώργος Οικονόμου δήλωσε: “Η Ocean Rig επενδύει στις προοπτικές του τομέα των υδρογονανθράκων. Η Energean Oil & Gas όχι μόνο κατάφερε να αναβιώσει την παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας αλλά έχει και σημαντική διεθνή παρουσία στην Αίγυπτο, ενώ δίνει ήδη το “παρόν” στις νέες προσπάθειες αξιοποίησης των ελληνικών κοιτασμάτων σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα και το Κατάκολο. Με δεδομένη την μακρά εμπειρία της αλλά και τις αξιόλογες διεθνείς συνεργασίες που έχει ήδη αναπτύξει, η Energean Oil & Gas επελέγη ως ένας σημαντικός εταίρος που θα μας επιτρέψει μελλοντικά να διευρύνουμε τις δραστηριότητες μας, εκτός από τις γεωτρήσεις, και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων διεθνώς”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας δήλωσε σχετικά: “Η Energean Oil & Gas παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της δημιουργίας και ανάπτυξης της πρώτης ελληνικής εταιρείας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και μέσω του νέου αυτού διεθνούς εγχειρήματος θα πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα αλλά και θα διεκδικήσει νέες περιοχές για έρευνα και παραγωγή και στο εξωτερικό. Η Ocean Rig αποτελεί ένα ακόμα στρατηγικό διεθνή εταίρο σε συνέχεια των συνεργασιών μας με τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες στον χώρο της ενέργειας, όπως την Schlumberger, η οποία λειτουργεί ως στρατηγικός τεχνικός εταίρος, την BP, η οποία έχει συμφωνήσει να αγοράζει για τα επόμενα χρόνια το σύνολο της παραγωγής, και την ισραηλινή Ratio με την οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τον Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού. Έχοντας την εμπειρία της Ocean Rig στον τομέα των γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη και της Energean σε παραγωγή σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, η ΟceanEnergean θα αποτελέσει ένα ισχυρό, αναγνωρίσιμο διεθνώς επιχειρηματικό σχήμα και, ταυτόχρονα, μια σημαντική εγγύηση για την επιτυχημένη επέκταση των δραστηριοτήτων μας στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα βαθιά νερά”.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων