Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Οι… αδιανόητες προσδοκίες εσόδων της κυβέρνησης

Περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ προσδοκά να μαζέψει στο άμεσο -μάλιστα- μέλλον η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων που κατέθεσε στο Brussels Group κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας.

Φυσικά όπως γίνεται σ’αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξαν αντιδράσεις, διαψεύσεις, διαρροές και τα πάντα θα διαφανούν στο επόμενο Eurogroup, αν και σύμφωνα με τους Ευρωπαίους θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις αφού… δε βγαίνουν τα νούμερα.

Και πως να βγουν άλλωστε όταν στη λίστα περιλαμβάνονται μέτρα ανεφάρμοστα και η κυβέρνηση φαίνεται να προσδοκά εξωπραγματικά έσοδα από κλάδους που δεν μπορούν ή δεν γίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να τα αποδώσουν.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

HTML tutorial

Ενδεικτικό του πόσο στη σφαίρα της φαντασίας βρίσκεται αυτή η λίστα, είναι τρεις σημαντικές πηγές εσόδων, που σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης θα της αποδώσουν στο άμεσο μέλλον κοντά στο 1,3 δις ευρώ (από τα 3,2 δις μίνιμουμ που ζητά η κυβέρνηση από το σύνολο των μέτρων).

Από τον ηλεκτρονικό τζόγο προσδοκά 200 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα… απλησίαστα για όσους γνωρίζουν από τα ιντερνετικά παιχνίδια. Σίγουρα οι συγκεκριμένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα έχουν έσοδα, αλλά όχι τόσο μεγάλα ώστε η φορολόγησή τους να αποφέρει ένα τέτοιο εξωπραγματικό ποσό.

Στη συνέχεια προσδοκά από τις άδειες και τους δημόσιους διαγωνισμούς των ΜΜΕ, 350 εκατομμύρια ευρώ! Αυτό το ποσό είναι σχεδόν ο μισός τζίρος του ΣΥΝΟΛΟΥ των ΜΜΕ της χώρας! Ό,τι και να γίνει με τις άδειες και τους διαγωνισμούς, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν τέτοια ποσά. Ακόμα και όλοι οι καναλάρχες μαζί να… πληρώσουν στο βωμό της καταπολέμησης των ολιγαρχών που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο εξωπραγματικό ποσό.

Τέλος -και εδώ πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό- κάνει λόγο για ελέγχους εμβασμάτων στο εξωτερικό, που θα της αποφέρουν 725 εκατομμύρια ευρώ! Είναι δεδομένο ότι από τις καταθέσεις στην Ελβετία και σε άλλες χώρες μπορούν να βρεθούν “λαβράκια” και κρυμμένοι λογαριασμοί, που ίσως να κρύβουν “μαύρο χρήμα” και φοροδιαφυγή. Πως όμως θα μπει το νερό στο αυλάκι, όταν ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση; Οι Αρχές της Ελβετίας ακόμα περιμένουν την ελληνική κυβέρνηση, ο Φαλτσανί ακόμα δίνει απλόχερα τη βοήθειά του, αλλά κανείς δεν του την έχει ζητήσει και οι έρευνες βρίσκονται εδώ και χρόνια σε νηπιακό στάδιο.

Μην πάμε μακριά… Aκόμα και από τη λίστα Λαγκάρντ που ονόματα και λογαριασμοί είναι υπαρκτά, έχουν ερευνηθεί μόλις 25 από τους 2.062 που καταγράφονται και σίγουρα χρειάζεται πολύ δουλειά για να φτάσουμε κάποτε σε τέτοια εξωπραγματικά νούμερα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων