Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022

Οι αλλαγές στην ΕΥΠ και οι πολιτικές διεργασίες για την υπόθεση παρακολουθήσεων

Δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ενίσχυση της διαφάνειας στην ΕΥΠ, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά το θέμα που προέκυψε από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Μεταξύ άλλων, επαναφέρει τους δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ και καθιερώνει για πρώτη φορά ακρόαση του Διοικητή της Υπηρεσίας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Προβλέπεται επίσης και η τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, επιχειρήσεων παρακολούθησης επικοινωνιών, επιστολών κλπ.

“Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας“, επεσήμανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη“, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ.

Στο μεταξύ, υπάρχουν ήδη τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο αναφορικά με την καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για το θέμα των υποκλοπών, με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να σημειώνει ότι είναι έτοιμη να υποβάλει αρμοδίως συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή.

Στο κατηγορώ της Χαριλάου Τρικούπη για απουσία ενημέρωσης στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έριξε το γάντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο ίδιος αρνείται θεσμικά να ενημερωθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά άμεση σύγκληση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας λόγο για σοβαρότατους λόγους κατεπείγοντος.

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος καταλογίζει σοβαρές πολιτικές ευθύνες στον πρωθυπουργό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων