Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Είναι απαραίτητο να κινηθούμε προς τον εμβολιασμό, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους του ενήλικους που έχει περάσει εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους, ώστε να μπορέσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Επεκτείνεται η καμπάνια για τον εμβολιασμό με μηνύματα και τηλεοπτικά σποτ και ο κ Πλεύρης τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ.

Το μέτρο της αναστολής για τους γιατρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί θα παραμείνει. Θα υπάρχει παράταση μέχρι τις 31/12 οπότε θα επανεξεταστεί.

Περιορισμοί θα αφορούν όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν γιατί κινδυνεύουν πιο πολύ και πρέπει να προστατευτούν.

Από το Σάββατο επιπλέον μέτρα προσαρμογής στο σκέλος της προάσπισης της κοινωνίας, για τους ανεμβολίαστους, που είναι:

Δύο rapid test για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας ανεξάρτητα από το αντικείμενο απασχόλησης. Υποχρεωτικά με rapid test η είσοδος σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες, τα εμπορικά καταστήματα αλλά και στους ανοικτούς χώρους εστίασηςΜάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν, μέτρο το οποίο θα ισχύει τόσο για εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους.

Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι. Τα πρόστιμα θα ξεκινάνε από 5.000 ευρώ και η αναστολή λειτουργίας θα είναι για δέκα ημέρες.

Οι έλεγχοι για τα μαγαζιά θα ενταθούν, οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται σε όσους παρανομούν. Θα δημοσιεύονται τα ονόματα των καταστημάτων που δεν ακολουθούν τα μέτρα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης περιέγραψε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αναφέροντας τα στοιχεία που έδωσε ο οργανισμός προ ολίγου.

Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος είναι 4.000 κρούσματα ανά ημέρα. Το 40% των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα είναι από την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία. Το 25% των κρουσμάτων είναι στα παιδιά κάτω των 18 ετών. Όλα τα κρούσματα, στο 100%, είναι από την μετάλλαξη Δέλτα. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και κράτη με αντίστοιχους πληθυσμούς, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, είπε ο κ. Ζαούτης.

Σήμερα, όπως είπε, είχαμε 420.000 test και ο δείκτης θετικότητας είναι 1,6%. Νοσηλεύονται 2.832 πολίτες και 434 είναι διασωληνωμένοι. Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νοσηλείας είναι 280 ανά ημέρα.

Το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τι στιγμή είναι ο εμβολιασμός και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Πρόσθεσε ότι είναι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό όσο αφορά τη σοβαρή νόσο και την απώλεια ζωής και δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κ. Ζαούτης έκλεισε την παρέμβασή του καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και γι’ αυτούς που έχει περάσει το 6μηνο από την δεύτερη δόση, να λάβουν την τρίτη δόση.

ΕΟΔΥ: 6.700 νέα κρούσματα, 434 διασωληνωμένοι και 59 θάνατοι

Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα εδώ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων