Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του ετήσιου τέλους 390 ευρώ για τη δική τους ΕΡΤ

Οι Ελβετοί αρνήθηκαν την κατάργηση των ραδιοτηλεοπτικών εισφορών σε δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή. Δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας. Ικανοποίηση για την έκβασή του στη Γερμανία.

Κάθε βράδυ το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης ενημερώνει σε 4 γλώσσες τους κατοίκους της χώρας των Άλπεων. Και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να το κάνει. Σήμερα, οι Ελβετοί ψήφισαν για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης SRG, απαντώντας θετικά στη διατήρηση του υποχρεωτικού τέλους ύψους 390 ευρώ το χρόνο. Είναι από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη. Το θέμα είχε ανεβάσει στα ύψη το θερμόμετρο στις δημόσιες συζητήσεις, όσο κανένα άλλο θέμα τα τελευταία χρόνια.

«Θα πρέπει να κατεβάσουμε τους πομπούς»

Οι Ελβετοί επιθυμούν λοιπόν και στο μέλλον να πληρώνουν ραδιοτηλεοπτικά τέλη. Σύμφωνα με exit polls του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern ποσοστό 71% των συμμετεχόντων ψήφισε εναντίον της λεγόμενης πρωτοβουλίας «No Billag». Billag ονομάζεται η εταιρεία που εισπράττει τα τέλη. Το μόνο κόμμα που τάχθηκε υπέρ της κατάργησης ήταν το εθνικολαϊκιστικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP). Αντίθετα, πολιτικοί από όλες τις παρατάξεις, αλλά και αθλητές, γνωστές προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος της τράπεζας UBS, Σέρτζιο Ερμότι τάχθηκαν εναντίον.

Η ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος γεννήθηκε σε ένα μπαρ από τον φοιτητή οικονομίας Ιβ Κολέ, από το κίνημα νέων του ριζοσπαστικού φιλελεύθερου κόμματος. Στο φοιτητικό του δωμάτιο έρχονταν συνεχώς ελεγκτές για να εισπράξουν το τέλος, παρά το ότι δεν είχε ούτε ραδιόφωνο, ούτε τηλεόραση, αλλά ούτε χρόνο για να παρακολουθήσει εκπομπές. Την ώρα λοιπόν που έπινε μπίρα του ήρθε η ιδέα της πρωτοβουλίας No-Billag, όπως ονομάστηκε, με κατάληξη το σημερινό δημοψήφισμα. Κεντρικό επιχείρημα ότι ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει πού θα δίνει τα χρήματά του που κερδίζει με τόσο κόπο.

«Εγγυάται υψηλά δημοσιογραφικά στάνταρτ»

Τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιοι είχαν χάσει την ψυχραιμία τους. Ο Γενικός Διευθυντής της Ελβετικής Ραδιοτηλεόρασης Ζιλ Μαρσάν είχε προαναγγείλει μάλιστα απολύσεις και λουκέτο. «Εάν οι Ελβετοί ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του τέλους, τότε η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα πρέπει να προετοιμάσει τη διάλυση της εργασίας και των δραστηριοτήτων της. Θα πρέπει να κλείσουμε τα κανάλια και να σταματήσουμε τα σόου, να απολύσουμε προσωπικό. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2018, στην οποία θα εξακολουθήσουν να εκπέμπουν επιλεκτικά κάποια κανάλια και μετά το κοινοβούλιο θα πρέπει να ορίσει μεταβατική περίοδο διάρκειας ορισμένων μηνών, ώστε σταδιακά να κατεβάσουμε τους πομπούς». Τώρα όμως με την καταβολή των τελών εξασφαλίζεται χρηματοδότηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης σε ποσοστό 75%.

Η Ελβετία, έχει ένα μόνο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι που εκπέμπει στις 4 επίσημες γλώσσες της χώρας και 13 σταθμούς περιφερειακούς. Συνολικά εργάζονται, άμεσα ή έμμεσα 13.500 άνθρωποι, των οποίων τώρα οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν. Από του χρόνου τα τέλη θα πέσουν και το μοντέλο θα μοιάσει με το γερμανικό, όπου πληρώνουν οι πάντες ανεξαρτήτως εάν έχουν δέκτη ή όχι. Στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι χάρηκαν για την έκβαση του δημοψηφίσματος. «Η δημόσια τηλεόραση είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, γιατί σε καιρούς παραπληροφόρησης της δημόσιας κοινή γνώμης και διάσπασης δημιουργεί ένα φόρουμ για όλους και εγγυάται υψηλά δημοσιογραφικά στάνταρτ» είπε η βουλευτής Ταμπέα Ρένσερ από το κόμμα των Πρασίνων.

Πηγή: Deutsche Welle

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων