Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Οι Νταγιάκ συστήνονται στον κόσμο μέσω ταινίας με ζόμπι

Οι Νταγιάκ (Dayaks) – ένας όρος ομπρέλα για τις πολλές αυτόχθονες ομάδες στο κρατίδιο της Μαλαισίας, Σαραουάκ και τη γειτονική επαρχία της Ινδονησίας, Καλιμαντάν – σε μεγάλο βαθμό θεωρούνται περιθωριοποιημένοι στις χώρες τους.

Πρόσφατα όμως χάρη σε μία ιδιαίτερα δημοφιλή ταινία οι πρώην κυνηγοί από το νησί του Βόρνεο φέρνουν τον πολιτισμό τους που φθίνει και τις γλώσσες τους στον έξω κόσμο.

Μια ανεξάρτητη ταινία τρόμου, χαμηλού προϋπολογισμού, με τίτλο «Belaban Hidup: Infeksi Zombie» (Fight for Your Life: Zombie Infection) του 2021 σε σκηνοθεσία Ρέι Λι, έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου με την ασυνήθιστη πλοκή του με τους πολεμιστές Iban, μία από τις πολλές ομάδες αυτοχθόνων που ζουν στο Βόρνεο – γνωστούς επίσης ως Νταγιάκ της Θάλασσας (Sea Dayaks) – να μάχονται εναντίον ζόμπι.

Γυρισμένο κυρίως στη ζούγκλα του Βόρνεο χρησιμοποιώντας παραδοσιακές στολές των Iban και με ένα διεθνές καστ με την ηθοποιό από τη Σλοβακία, Κατρίνα Γκρέι και τον Ινδονήσιο σταρ τραγουδιστή Τεγκάρ Σεπτιάν, το «Belaban Hidup» είναι η πρώτη ταινία εισβολής ζόμπι στον κόσμο με σκηνικό την περιοχή των Νταγιάκ. Είναι επίσης η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία με παραγωγό από την κοινότητα των Νταγιάκ, καθώς η σύζυγος του Λι, Μίσα Μίνουτ, είναι από την πόλη Λιμπάνγκ του Σαραουάκ.

HTML tutorial

Αρχικά η ταινία γυρίστηκε το 2016 ως μικρού μήκους και φέτος κυκλοφόρησε ως μεγάλου μήκους μετά από μια μακρά μάχη για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Ο Λι ανέφερε σε ασιατικά ΜΜΕ ότι τα γυρίσματα της ταινίας ήταν επίσης μια πρόκληση. «Έπρεπε να ταξιδέψουμε 20 χλμ. μέσα στη ζούγκλα, μεταφέροντας όλο τον εξοπλισμό και οδηγούσαμε στο δάσος στο έλεος του απρόβλεπτου

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων