Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ στη Βουλή – Τα 11 αιτήματα που παρουσίασε για τη βιωσιμότητα των δήμων

Στη Βουλή, συναντώντας τον πρόεδρό της και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, βρέθηκε το Σάββατο η ΚΕΔΕ παρουσιάζοντας τις θέσεις της ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού, καθώς και μια σειρά ακόμη οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους.

Η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούνταν από: τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τους Αντιπροέδρους Δ. Καφαντάρη & Γ. Καραγιάννη, το Γ.Γ. Γ. Μουράτογλου το μέλος του Δ.Σ. Δ. Μπίρμπα καθώς και τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. συναντήθηκε :

• Με τον Υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη ( λόγω του ιδιαίτερα βεβαρημένου πολιτικού προγράμματος του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαρά).

• Με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη ( στη συνάντηση παρευρίσκοντο και οι βουλευτές Μ. Γιαννακάκη και Γ. Αμοιρίδης)

• Με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους βουλευτές Θ. Δρίτσα και Ο. Γεροβασίλη και τα μέλη του τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος Κ. Πουλάκη, Θ. Γκοτσόπουλο, Π. Ζούνη.

• Με αντιπροσωπεία των ΑΝ.ΕΛ. αποτελούμενη από τους βουλευτές Τ. Κουίκ και Σ. Ξουλίδου.

• Με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. Θ. Παφίλη

Η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ε. Μειμαράκη τις θέσεις της , ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Κτίριο του Εθνικού Κοινοβουλίου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με βουλευτές όλων των κομμάτων.

Τα αιτήματα του ανώτατου συλλογικού οργάνου των δήμων είναι τα εξής:

 1. Η απαίτησή μας για συμμετοχή των Δήμων,  ως ποσοστό και ως ποσό,   στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων του Κράτους από τους φόρους  που αποτελούν το «χρηματοδοτικό καλάθι» των ΚΑΠ, όπως ορίζει ο Ν. 3852/2010
 2. Η συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από Π.Ο.Ε. , η οποία σήμερα είναι μηδενική)
 3. Η ουσιαστική αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
 4. Η απαίτηση για  διάθεση 2 δις € από το νέο Ε.Σ.Π.Α., για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους με διαχειριστική επάρκεια.
 5. Η απόδοση στους δήμους των αναγκαίων πόρων για τη συντήρηση και λειτουργία των μεταφερόμενων δομών
 6. Η συνέχιση της χρηματοδότησης κρίσιμων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι.
 7. Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του «Πράσινου Ταμείου» στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
 8. Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 9. Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των Σχολικών Φυλάκων.
 10. Nα διατηρηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς του μειωμένου Φ.Π.Α. σε περιοχές της Ελλάδος, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 120 της 92/77/ΕΟΚ , Ευρωπαϊκής Οδηγίας του Συμβουλίου της 19ηςΟκτωβρίου 1992, με την οποία προβλέπονται εξαιρέσεις στους κανόνες εφαρμογής ορισμένων ποσοστών Φ.Π.Α. σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης, με στόχο να ληφθεί υπόψη η μοναδικότητα της γεωγραφικής τους θέσης και να εξασφαλισθεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μεταφορών
 11. Να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015 για:
 • Την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους Δήμους.
 • Την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων.
 • Την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους.
 • Την κάλυψη εξόδων μετακίνησης των δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς Δήμους.

Το κόστος για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. €, ετησίως , αλλά το όφελος που θα προκύψει για την Αυτοδιοίκηση θα είναι πολλαπλάσιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων