Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Pandora Papers: Τι απαντά η ΝΔ για την αποχή από την ψηφοφορία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συντριπτική του πλειοψηφία, (578 ψήφοι υπέρ και 28 κατά) αποφάσισε να προχωρήσει την έρευνα για τα Pandora Papers, τα αρχεία δηλαδή που φαίνεται να αποκαλύπτουν διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος.

Η διαφοροποίηση της στάσης της ΝΔ απ’ τη γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) προκάλεσε αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.

«Τι φοβήθηκαν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ και κόντρα ακόμη και στη γραμμή της πολιτικής τους ομάδας, του ΕΛΚ, ψήφισαν “λευκό” αναφορικά με το να ξεκινήσουν άμεσα ενδελεχείς έρευνες για τις αποκαλύψεις των #pandora_papers;» διερωτάται ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει:

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας και των ευρωβουλευτών της για τα Pandora Papers είναι να γίνει ενδελεχής έρευνα ώστε να ριχτεί φως παντού και να μη μείνουν σκιές και “ γκρίζες ζώνες”. Και γι΄αυτό όπως έχει καταγραφεί συμφωνούσαν με το αρχικό κείμενο ψηφίσματος».

Επισημαίνει ότι η στάση της αποχής από την ψηφοφορία υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο, κατόπιν αιφνιδιαστικής τροπολογίας, στοχοποιούνταν συγκεκριμένα πρόσωπα, ονομαστικά, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, παραβιάζοντας, όπως σημειώνει, το τεκμήριο της αθωότητας, που αποτελεί βασικό κανόνα του κράτους δικαίου και βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με πρόσωπα που είχαν δημιουργήσει υπεράκτιες εταιρείες για να μεταφέρουν παράνομα, πλούτο έξω από τη χώρα τους.

«Ας αφήσουν κατά μέρος λοιπόν οι “ γνωστοί”, τη σπέκουλα» καταλήγει η ΝΔ και επισυνάπτει την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το θέμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων