Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Παππάς στη Le Monde: Πρέπει να κάνουμε ελκυστικό το «Project ΕΕ»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και τη δημοσιογράφο Adéa Guillot.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, μεταφρασμένο στα ελληνικά, είναι το εξής:

ΕΡ. Πριν από λίγους μήνες, ο Πρόεδρος Ομπάμα ήρθε για να απευθύνει από την Ελλάδα τον αποχαιρετιστήριο λόγο του προς την υφήλιο και για να εξάρει τη Δημοκρατία. Σήμερα, είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν που έρχεται για να παρουσιάσει στην Πνύκα το όραμά του για την επανίδρυση της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής όταν γίνεται λόγος για τη Δημοκρατία…

ΑΠ.: Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα σύμβολο. Η Ελλάδα είναι σημαντική για την Ευρώπη, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση. Πίσω από αυτήν την επίσκεψη υπάρχει ουσία. Καταρχάς, η Γαλλία πάντα ήταν με το μέρος μας. Την κρίσιμη στιγμή, στην ταραχώδη περίοδο του 2015, χάρη στη Γαλλία διασφαλίστηκε η παραμονή μας εντός του ευρώ.

Σήμερα, υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη που λέει ότι όλα πάνε καλά σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υφίσταται ένα πραγματικό πρόβλημα δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και οφείλουμε να μιλάμε για αυτά τα προβλήματα. Οφείλουμε να αναπτύξουμε μηχανισμούς για να αποφύγουμε μελλοντικές κρίσεις. Θεωρούμε ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλει να ακουστούν οι απόψεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στηρίζουμε αυτήν την κίνηση.

ΕΡ.: Είστε μια αριστερή Κυβέρνηση. Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει μια οικονομική ατζέντα για τη Γαλλία που χαρακτηρίζεται μάλλον φιλελεύθερη. Τι περιμένετε πραγματικά ως αλλαγή δυναμικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως, όσον αφορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο της πολιτικής της λιτότητας, η οποία σας έχει επιβληθεί τα τελευταία επτά χρόνια;

ΑΠ.: Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα δύο αυτά πράγματα. Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τις πολιτικές που επιλέγει ο καθείς στο εσωτερικό της χώρας του. Η ατζέντα αναφορικά με την ευρωπαϊκή λειτουργία αποτελεί ένα άλλο ζήτημα.

Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη αλλάζει. Οφείλουμε να αποφασίσουμε αν η αλλαγή αυτή θα καταλήξει σε περισσότερη Δημοκρατία, μεγαλύτερη διαφάνεια των θεσμών ή σε αλλαγές που προάγει η Δεξιά και θα οδηγήσουν σε άνοδο του εθνικισμού και του προστατευτισμού. Πρέπει να ξανακάνουμε ελκυστικό το ευρωπαϊκό σχέδιο για τους λαούς της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε περισσότερη σύγκλιση. Χρειαζόμαστε θάρρος για να κατευθυνθούμε σε ένα φεντεραλισμό της προόδου. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από έναν κοινό προϋπολογισμό, έχει ανάγκη από μηχανισμούς που θα μειώσουν το χάσμα ανάπτυξης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της.

ΕΡ.: Η Ελλάδα μπορεί να έχει άποψη σε αυτή τη διαδικασία;

ΑΠ.: Φυσικά και η Ελλάδα έχει άποψη! Θα μπορούσατε να φανταστείτε πριν από δύο χρόνια ότι η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του Νότου θα γινόταν στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2016, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα; Η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου της Ανατολής και πόλος σταθερότητας σε ένα γεωγραφικό περιβάλλον ασταθές, παντού γύρω μας. Εδώ και ένα χρόνο, έχουμε υποδεχτεί τον Ρώσο Πρόεδρο, τον Αμερικανό Πρόεδρο, τον Πάπα κ.ά. Διεξάγουμε μια ανοιχτή διεθνή διπλωματία. Η Κίνα είναι ένας εταίρος. Οι ΗΠΑ είναι ένας εταίρος. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι μας και είμαστε ένα πιστό μέλος αυτής της Ένωσης.

ΕΡ.: Περιμένετε από τον Μακρόν να υποστηρίξει την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους σας;

ΑΠ.: Κερδίσαμε κάποια πράγματα και η θέση της Γαλλίας μάς ικανοποίησε σε αυτά τα σημεία… Στο τελευταίο Eurogroup πήραμε μια παράταση της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους (επιμήκυνση των πληρωμών) για 15 επιπλέον χρόνια και κυρίως τη ρήτρα ανάπτυξης, η οποία αλλάζει τη λογική της αποπληρωμής του χρέους. Πλέον, πρέπει καταρχάς να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και στη συνέχεια να εξυπηρετήσουμε το χρέος. Πριν, η λογική ήταν ότι, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, πρέπει να εξυπηρετείται το χρέος, ακόμη και εις βάρος της απασχόλησης.

ΕΡ.: Υποστηρίζετε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ομαλοποίησης. Και όμως το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης ζητά καθημερινά πρόωρες εκλογές και οι Ευρωπαίοι εταίροι σας εξακολουθούν να μην πιστεύουν στη σταθερότητα…

ΑΠ.: Προφανώς, διαφωνώ. Πιστεύω ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης, που θα ολοκληρώσει τη θητεία του το 2019. Αυτό είναι για μένα σαφές σημάδι ότι η κατάσταση στη χώρα ομαλοποιείται. Αν η ανάπτυξη ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ φέτος, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο Τσίπρας να είναι ο Πρωθυπουργός που θα πετύχει να δημιουργήσει 400.000 θέσεις απασχόλησης από τώρα έως το τέλος της θητείας του… Και τότε οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν. Είτε να επιστρέψουν στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, είτε να παραμείνουν στο δρόμο της ομαλοποίησης με μια ισχυρή κοινωνική πτυχή. Η επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν αποτελεί για εμάς μια ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων