Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Πεντάγωνο: Δεν σκοπεύει να παρατείνει την παραμονή των στρατευμάτων | Οι Ταλιμπάν δεν επιθυμούν να φύγουν οι Αφγανοί πολίτες

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα έως τις 31 Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι το Πεντάγωνο πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει όλους τους Αμερικανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου.

«Ο απόλυτος στόχος μας εξακολουθεί να είναι στο τέλος του μήνα», είπε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες βάσεις για να στεγάσει εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλκάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν δεν επιθυμούν να αφήσουν τους Αφγανούς να φύγουν.

«Η 31η Αυγούστου είναι ο χρόνος που έχει δοθεί (για αποχώρηση)», σημειώνοντας ότι τυχόν καθυστέρηση είναι αντίθετη με τη συμφωνία. «Όλοι θα πρέπει να φύγουν πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά δεν θα τους επιτραπεί».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν εγγυώνται για την ασφάλεια των Αφγανών και δεν υπάρχει λίστα ανθρώπων που θα διωχθούν για αντίποινα. «Έχουμε ξεχάσει το παρελθόν», ανέφερε.

Μάλιστα, κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις να σταματήσουν τις πτήσεις για την απομάκρυνση Αφγανών αμέσως και τις κατηγόρησε ότι παίρνουν την ελίτ, πλήττοντας την προσπάθεια ανοικοδόμησης. «Δυστυχώς, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να παίρνουν πολίτες έξω από τη χώρα σε αβέβαιο μέλλον. Θέλουμε να πούμε στους Αμερικανούς ότι χρειαζόμαστε τους γιατρούς, τους μηχανικούς και την εκπαιδευμένη ελίτ στη χώρα. Δεν τους θέλουμε να δουλεύουν σε Αμερικανικά ιδρύματα ή να εργάζονται ως απλοί εργάτες σε αυτές τις χώρες», είπε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων