Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Περιβαλλοντικός συναγερμός σε ΕΕ και ΗΒ για την ξηρασία

Σύμφωνα με το Copernicus, το 47% της επικράτειας της ΕΕ βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό και το 17% σε κόκκινο

 

Η περιβαλλοντική κρίση έρχεται να προστεθεί στην ενεργειακή και επισιτιστική κρίση με την ξηρασία που πλήττει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης να απειλεί με νέα δεινά το κόστος ζωής. Οκτώ περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου κηρύχθηκαν σε έκτακτης ανάγκης με δελτίο στο εμφιαλωμένο νερό, την ώρα που η «κρίση του Ρήνου» στη Γερμανία πυροδοτεί φόβους για επισιτιστική κρίση και η πυρηνική ασφάλεια της Γαλλίας δοκιμάζεται από τον παρατεταμένο καύσωνα.

Στερεύει ο Τάμεσης, προειδοποιούν οι βρετανικές αρχές με την πηγή του ποταμού πιο ξηρή από ποτέ και η στάθμη του σε πτώση.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Ρήνο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις μεταφορές προϊόντων, όπως ο χάλυβας ή τα χημικά, γεγονός που απειλεί να στερήσει δισεκατομμύρια από το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Το μεγάλο θέμα  φαίνεται να είναι η μεταφορά του άνθρακα, της εναλλακτικής του φυσικού αερίου.

Ανησυχίες και για τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας

Ο καύσωνας ζεσταίνει το νερό σε τέτοιο βαθμό που δεν επαρκεί για να ψυχρανθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.

Ευρωπαίοι αγρότες: Απώλειες από 30% ως 80% στην αγροτική παραγωγή

Σε χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, με τεράστια αγροτική παραγωγή και εξαγωγές, δεν απειλείται μόνο η επιβίωση δεκάδων επαγγελματικών ομάδων που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, αλλά και η ίδια η ασφάλεια των τροφίμων, μετά και την επισιτιστική κρίση που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αγρότες στη Γαλλία αναγκάζονται να δουλέψουν στα χωράφια τους από τις τρεις το πρωί ή αργά το βράδυ για να αποφεύγουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Όμως, ευαίσθητες καλλιέργειες, όπως τα αμπέλια, είναι «εύκολος στόχος».

Ιταλοί αγρότες επιστρατεύουν ακόμα και ντρόουν για να ελέγχουν τα ελαιόδεντρα, αν και όπως λένε έχει χαθεί το 40% με 50% της σοδειάς.

Η Ουγγαρία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 120 χρόνια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η φετινή παραγωγή σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο ή και περισσότερο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων