Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Πέθανε η Ουρανία Εφραίμογλου

Ήταν σύζυγος του επιχειρηματία και εμπνευστή του Ιδρύματος Λάζαρου Εφραίμογλου και είχε τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία για το πολιτιστικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό της έργο
H Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Ουρανία Εφραίμογλου, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών. Ήταν σύζυγος του επιχειρηματία και δημιουργού του Ιδρύματος Λάζαρου Εφραίμογλου ο οποίος απεβίωσε το 2013, αφήνοντας στα δικά της, άξια χέρια το τιμόνι.

Το ζεύγος Ευφραίμογλου εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού το 1993, με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η Ουρανία Εφραίμογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Αποφοίτησε από την Ιόνιο Σχολή Θηλέων, ενώ, παράλληλα, φοιτούσε στη Γαλλική Ακαδημία και στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Το 1951 εισήχθη στο Pierce College, από όπου αποφοίτησε το 1954 με δίπλωμα Εμπορικών Σπουδών. Εργάστηκε εθελοντικά για 10 χρόνια στη ΧΕΝ Αθηνών και στον «Όμιλο Εθελοντών». Το 1961 παντρεύτηκε τον Λάζαρο Εφραίμογλου με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο, τον Δημήτρη Εφραίμογλου. Το 1962 δημιούργησαν με τον Λάζαρο Εφραίμογλου την Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία», δομή φιλοξενίας ανήλικων κοριτσιών. Το 1980 εκπαιδεύτηκε στο «Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου» (ΑΚΜΑ), το οποίο ιδρύθηκε από τον Γιώργο Βασιλείου -επί σειρά ετών πρόεδρο της Παγκοσμίου Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής- και τη Βάσω Βασιλείου. Από το 1984 έως το 2018, προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο ΑΚΜΑ, επί 34 συναπτά έτη, ενώ, παράλληλα, ήταν γενική γραμματέας του ΔΣ έως το 2019.

Παράλληλα, είχε τιμηθεί για πολιτιστικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο με πολυάριθμα βραβεία. Μεταξύ αυτών το Αργυρό Μετάλλιο της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών από την Ακαδημία Αθηνών, το Alumni Achievement Award από το American College of Greece αλλά και από το Πολεμικό Ναυτικό, τον Σύλλογο Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τρικολώνων ενώ είχε ανακηρυχθεί Μεγάλη Ευεργέτιδα της Στεμνίτσας.

«Με βαθιά θλίψη, αλλά και ευγνωμοσύνη, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αποχαιρετά την Ουρανία Εφραίμογλου, η οποία με τη μακροχρόνια φιλανθρωπική, κοινωνική και πολιτιστική δράση της, στο πλευρό του συζύγου της προσέφερε τα μέγιστα στη χώρα, με κορωνίδα, φυσικά, τη δημιουργία του ΙΜΕ» αναφέρει η ανακοίνωση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Η κηδεία της Ουρανίας Εφραίμογλου θα τελεστεί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σε επόμενη ενημέρωση του Ιδρύματος.

Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να πραγματοποιηθούν δωρεές στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για την υποστήριξη των δράσεων του Ιδρύματος. Αριθμός λογαριασμού: GR 5102602400000370200054382 (Eurobank).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων