Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί, με διαφωνίες από κατοίκους του Θησείου

Σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί μετονομάστηκε η πλατεία Θησείου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που με αυτό τον τρόπο τιμά την κορυφαία Ελληνίστρια. Επίσης, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ενέκριναν την τοποθέτηση τριών σύγχρονων αναθηματικών στηλών στον διαμορφωμένο χώρο που σχηματίζεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάµαντος, γνωστός ως πλατεία Θησείου.

Οι τρεις στήλες από άσπρο μάρμαρο, διαστάσεων του Τήνιου γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, θα στηρίζονται σε μαρμάρινη βάση και θα φέρουν εγχάρακτες επιγραφές -στα ελληνικά και στα γαλλικά– με αποσπάσματα από το έργο της Γαλλίδας φιλολόγου, που διέδωσε όσο κανείς το περιεχόμενο και τα μηνύματα της ελληνικής γραμματείας της κλασικής αρχαιότητας και κυρίως του Θουκυδίδη.

Εντούτοις κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αντίθεσή τους για την απόφαση αυτή καθώς δεν ρωτήθηκαν. Χωρίς να αμφισβητούν την προσφορά της Ρομιγί, έχουν την άποψη πως η πλατεία Θησίου έπρεπε να διατηρήσει το όνομά της και η τιμή στην ελληνίστρια να λάβει τον χαρακτήρα μιας προτομής. Μάλιστα για να εκφράσουν τη διαφωνία τους έχουν δημιουργήσει και σχετική ιστοσελίδα στο facebook.

Σε κάθε περίπτωση μια νέα ονοματοδοσία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κόσμο. Διότι πολλοί δρόμοι αλλάζουν ονόματα αλλά αυτό δεν “περνάει” στην καθημερινότητα και ο κόσμος συνεχίζει να αναφέρεται σε δρόμους ή πλατείες με το προηγούμενο όνομα που είχαν. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στη δύναμη της συνήθειας αλλά και στο κατά πόσο έχουν πείσει αυτοί που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις, για την ορθότητα της κρίσης τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων