Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Πολιτική Κουζίνα: Κερκυραϊκή οπερέτα

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Μπαϊρακτάρης, η επιστροφή!

Όλη η ομάδα βρέθηκε στον Μπαϊρακτάρη. Δεν μιλάω για το μακρινό 2004, αλλά για τη συγκέντρωση των υποψηφίων της ΝΔ στην Α’ Αθηνών στο ιστορικό σουβλατζίδικο του Μοναστηρακίου, όπου μεταξύ κρέατος και κρασιού συζήτησαν για τον εκλογικό αγώνα που έρχεται αλλά και για τα εσωκομματικά τους.

Η σύναξη ήταν μια πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία θέλησε με αυτό τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης. Πάντως, η διάταξη του τραπεζιού είχε ενδιαφέρον: στη μία πλευρά καθόταν η Ντόρα Μπακογιάννη, εξ αριστερών της ο Βασίλης Κικίλιας, εκ δεξιών της η Φωτεινή Πιπιλή και ο Θάνος Πλεύρης. Στην κεφαλή η Όλγα Κεφαλογιάννη και απέναντι από την Ντόρα ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και η Ζέττα Μπέλλου. Δήμητρα Αγγελάκη, Βασίλης Αξιώτης, Απόστολος Ασλανίδης, Σάκης Κολλάτος Ιουλία Μητριανού, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Ουρανία Παπαβασιλείου-Μπαλή και Νούλη Παπανδριανού ήταν επίσης εκεί.

Όπως μου έλεγε άνθρωπος της Ντόρας, διημείφθη και ένα πολύ ενδιαφέρον σκηνικό: Μόλις έφτασε στο τραπέζι ο Βασίλης Κικίλιας, η Ντόρα Μπακογιάννη τον υποδέχθηκε θερμά και του είπε «Ευχαριστώ την αστυνομία εκ μέρους της οικογένειάς μου για τη σύλληψη του Ξηρού». Μην ξεχνάμε πως η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν από τους αγαπημένους στόχους των τρομοκρατών, τους οποίους ορισμένοι, ακόμα και σήμερα, σπεύδουν να προσποριστούν με αγάπη, στοργή και προδέρμ (παιδιά στην ΕΣΗΕΑ, ακούτε!).

Σαλάτα: Παραποτάμια σταγονίδια

Τρίτη σερί στήλη που πρέπει να περιλάβω στέλεχος του Ποταμιού. Δεν μου είναι ευχάριστο, ούτε έχω καμιά εμμονή με τους ανθρώπους, αλλά , όπως και να το κάνεις, ορισμένες επιλογές τους σε προκαλούν.

Η κυρία, με την οποία θα ασχοληθούμε σήμερα λέγεται Τζίνα Δαβιλά και είναι τακτική συνεργάτης του protagon.gr εκ Δωδεκανήσων. Η κυρία Δαβιλά μάλιστα θα είναι υποψήφια με το Ποτάμι στα Δωδεκάνησα, αν και έχει γράψει προ μερικών ετών που ήταν κάπως… εχμμ… αμφιλεγόμενο. Έγραφε το 2012 η κυρία Δαβιλά, με αφορμή τις φήμες περί οργάνωσης… πραξικοπήματος το 2011 με εμπνευστή τον αρχηγό ΓΕΣ ε.τ. Φραγκούλη Φράγκο: Αν υποτεθεί ότι υπήρχε ο κίνδυνος ενός πραξικοπήματος – γεγονός που επιβεβαιώνει η ιστορία- σε κάθε επικίνδυνη κατάσταση που βίωνε μια κοινωνία, όπου η ύπαρξη της Δημοκρατίας ήταν φαινομενική, ένας Φραγκούλης Φράγκος θα ήταν δυνητικά «πραξικοπηματίας» με πολύ διαφορετικούς όρους από τους συνηθισμένους. Διότι, των πραξικοπηματιών η κοσμοθεωρία θέλει τους άλλους υποδεέστερους και τους εαυτούς τους ως γήινους θεούς, που θα ‘σώσουν’ την πατρίδα και θα ικανοποιήσουν και την εσωτερική τους ανασφάλεια.. Ο Φράγκος Φραγκούλης δεν είχε τέτοια θέματα ποτέ. Ούτε οι σπουδές του, ούτε η στάση ζωής του, ούτε και οι θέσεις των αξιωματικών που είχε συναναστραφεί και μιλούν για αυτόν- και μάλιστα είναι καθολική η θετική τους άποψη- επιτρέπουν να καταταχθεί στους επικίνδυνους .

Και συνέχιζε: Μακάρι, λοιπόν, να παρέμβαινε με όρους …φραγκεϊκούς ο κ Φράγκος στην ελληνική κατρακύλα. Αν μάλιστα χρησιμοποιούσε και τον στρατό, θα ήταν από τις περιπτώσεις που οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα αποδεικνύονταν καταστροφικές. Η επικινδυνότητα των στρατιωτικών-πραξικοπηματιών ξεκινά, όταν οι αρχηγοί έχουν ακαλλιέργητο πνεύμα, φθονερή ψυχή, συμπλεγματισμούς κατωτερότητας και περιορισμένο, ανάπηρο πνεύμα. (Θυμάμαι κάποιον ανώτατο αξιωματικό στο παρελθόν να επαναλαμβάνει με το ύφος απαγγελίας του εθνικού ύμνου το «μόνος μου! Μόνος πήγαινα σχολείο περπατώντας κάθε μέρα 17 χλμ. από το χωριό μου. Και να! δείτε με, πού έφτασα»).

Το άρθρο έχει αφαιρεθεί από το protagon.gr. Μήπως θα έπρεπε και ο αρχηγός Σταύρος να αφαιρέσει την κυρία Δαβιλά από τα ψηφοδέλτια; Γιατί έχει μαζευτεί ένας απίστευτος εσμός στις όχθες του Ποταμιού μαζί με πολλούς σοβαρούς ανθρώπους, τους οποίους μολύνει…

Κυρίως: Κερκυραϊκή οπερέτα

Έχουν μείνει κατάλοιπα από την Ενετοκρατία στην Κέρκυρα. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς βέβαια; Μόνο στην έδρα του ελληνικού λίμπρο ντόρο θα μπορούσε να εξελιχθεί η οπερέτα με τον τίτλο «Η Άντζελα στη ΝΔ»! Θα τα πούμε γρήγορα: η Άντζελα Γκερέκου δεν περιορίζεται από ιδεολογίες κλπ. Και δεν περιορίζεται, γιατί η γυναίκα δεν έχει! Συνεπώς, επειδή προτάσσει διαρκώς το καλό του νησιού, της ήταν εύκολο να περάσει από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Μέχρι εκεί καλά (;). Υπάρχει όμως και ένα θύμα από το σάλτο μορτάλε της ωραίας Άντζελας που δεν είναι άλλος από τον Νίκο Γεωργιάδη.

Ίσως δεν τον ξέρετε, αλλά ο Νίκος Γεωργιάδης είχε κατέλθει αρχικά υποψήφιος με τους Ταύρους του Στέφανου Μάνου το 2000. Είχε πάει εξαιρετικά (στην Κέρκυρα είχε το υψηλότερο ποσοστό του το κόμμα) και το 2004 πολιτεύθηκε με τη ΝΔ. Ο Γεωργιάδης, ο οποίος είχε πολλές παραστασεις από το εξωτερικό, κατέβηκε με ένα βασικό σύνθημα: «Κανένα ρουσφέτι». Οι Κερκυραίοι μάλλον δεν τον πίστεψαν, τον ψήφισαν και ω: του θαύματος, ο Γεωργιάδης δεν έκανε κανένα ρουσφέτι! Φυσικά, το 2007 η κατάληξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Έφαγε ένα μαύρο, όλο δικό του.

Έκτοτε αποσύρθηκε, επανέκαμψε όμως πρόσφατα και όχι οικεία βουλήσει. Η τοπική ΝΟΔΕ τον πίεσε στις αρχές του μήνα να είναι υποψήφιος, ο άνθρωπος από διάθεση προσφοράς ξανάνοιξε το πολιτικό του γραφείο και μάλιστα έκανε και μια πολύ επιτυχημένη πρώτη προεκλογική συγκέντρωση. Και μετά ήρθε η Άντζελα και ο αξιοπρεπής και σοβαρός Νίκος Γεωργιάδης εξακοντίστηκε από το ψηφοδέλτιο… Ωραία πράγματα!

Στο μεταξύ την Άντζελα την περιμένει ο διαχρονικός εταίρος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και διαχρονικός αντίπαλος του Νίκου Δένδια, Στέφανος Γκίκας, ο οποίος ξαναβλέπει την έδρα να απομακρύνεται, ιδίως αν ο Δένδιας στηρίξει με τον μηχανισμό του την ωραία Άντζελα, όπως ψιθυρίζεται ήδη. Την περιμένει με το μαχαίρι στα δόντια και δεν νομίζω πως το μαχαίρι είναι τυπικό αναμνηστικό της Κέρκυρας, ώστε να δοθεί ως δώρο αβροφροσύνης

Βέβαια, τώρα που η Άντζελα θα είναι υποψήφια με τη ΝΔ, μπορεί να την ψηφίσει και ο άρχοντας του πάλκου, Τόλης Βοσκόπουλος. Γιατί, όταν κατέβαινε με το ΠΑΣΟΚ, ο Τόλης δεν την σταύρωνε και έμενε πιστός στην παράταξη που στήριζε από τα μικράτα του, δηλαδή τη ΝΔ. Τώρα μπορεί και η Άντζελα να είναι σίγουρη: στην Κέρκυρα θα πάρει τουλάχιστον δύο σταυρούς!

Επιδόρπια:
1) Διάβαζα τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και ήθελα να σταθώ σε ορισμένες συμπτώσεις: Αρχικά, ο Αντώνης Σαμαράς, υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκη, ζητά σταυρό γιατί… δεν είναι ο πρωθυπουργός, αλλά πρώην μπασκετμπολίστας. Ο Αλέξης Τσίπρας, αγρότης εξ’ Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος είχε κάνει και παρέμβαση στο συνέδριο του Ποταμιού στο Λαύριο, είναι υποψήφιος με το κόμμα στο νομό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι υποψήφιος στα Χανιά με τον ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπω εγκεφαλικά σε ορισμένους παππούδες και ορισμένες γιαγιάδες που θα μπουν απροετοίμαστοι στην κάλπη. Γι’ αυτό, γρηγορείτε! Σαμαρά έχει και ο Γιώργος Παπανδρέου στη Μαγνησία. Συγκεκριμένα, τον Βασίλη Σαμαρά, ο οποίος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δραστηριοποιείται στο χώρο των logistics. Τέλος, σε πιο ελαφρύ κλίμα, υποψήφια με το ΚΚΕ είναι και η Ελένη Μενεγάκη. Όχι του Ματέο, η πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος.

2) Σταματήστε ό,τι κάνετε, η υποψήφια βουλευτής Ημαθίας με την Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου, Κατερίνα Στανίση (Δεν άκουσα, πώς είπατε, ορίστε; Συγγνώμη κύριε, ποιος είστε;) δήλωσε έτοιμη να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού. Θα είναι μια δικαίωση για εμάς που πηγαίνουμε στα μπουζούκια άφοβα και δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα! Πέρα από την πλάκα, το ξέσκισμα που έχει φάει η Στανίση από τη στιγμή που ανακοίνωσε πως θα κατέβει υποψήφια, δεν περιγράφεται. Και, μεταξύ μας φίλοι μου, προτιμώ μια γυναίκα έντιμη και δουλευταρού (sic) σαν την Κατερίνα Στανίση, παρά κάτι λαμόγια που συνωστίζονται για μια θέση στις κομματικές λίστες (και τον ξαναβρήκαν το δρόμο δυστυχώς). Γι’ αυτό, η στήλη στηρίζει Κατερίνα Στανίση, όχι για να αναλάβει τον πολιτισμό, αλλά για να πάρουν μια απάντηση ορισμένοι που νομίζουν ότι η πολιτική είναι αντικείμενο μιας ελίτ «αρίστων». Σόρρυ, αλλά η πολιτική αφορά τους πάντες και περιλαμβάνει ακόμα και ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν τρία πτυχία, αλλά έχουν δουλέψει και μοχθήσει. Τελεία! Όχι του Απόστολου…

3) Υποψήφια στις εκλογές ήθελε να είναι και η αγαπημένη της στήλης, αρχόντισσα του κολλαγόνου, Έλλη Παπαγγελή με τη ΝΔ στη Β’ Αθηνών. Συνοπτικά, το μήνυμα που πήρε ήταν «δεν σε διαγράφουμε-αποσύρεις την υποψηφιότητα». Μην ξεχνάμε κάτι κρίσεις που παθαίνει ώρες-ώρες στο facebook είτε με το Πολυτεχνείο είτε ακόμα και με γιορτές Αγίων. Και έτσι, θα στερηθούμε την Έλλη από την κεντρική πολιτική σκηνή. Κρίμας.

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner