Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Πολωνία: 30χρονη πέθανε από σηπτικό σοκ εξαιτίας του νόμου κατά των αμβλώσεων

Μετά την ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις στις αρχές του χρόνου, η χώρα βίωσε μια σειρά από διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, ανθρώπων κάθε φύλου που διεκδικούσαν το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση.

Πρόσφατα οι φόβοι των διαδηλωτών επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο, καθώς καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του νόμου κατά των αμβλώσεων. Πρόκειται για μια γυναίκα 30 ετών, την Ιζαμπέλα, που πέθανε τον Σεπτέμβριο σε νοσοκομείο της Πολωνίας, αλλά η οικογένειά της μόλις πριν από λίγες μέρες αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της.

Στις 22 εβδομάδες της κύησής της παρατηρήθηκε έλλειψη αμνιακού υγρού, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες στο έμβρυο θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και εκείνη της μητέρας. Ωστόσο οι γιατροί στο νοσοκομείο αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση, με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να πεθάνει από σηπτικό σοκ.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Κρακοβίας και της Βαρσοβίας, για να ανάψουν από ένα κερί στη μνήμη της Ιζαμπέλα και να ζητήσουν την κατάργηση του νόμου, που γυρίζει τα γυναικεία δικαιώματα πολλά χρόνια πίσω. Έτσι, υπήρξε μια ελάχιστη δικαίωση για την οικογένεια της Ιζαμπέλα που, σύμφωνα με δήλωσή της, αποφάσισε να μιλήσει για τις συνθήκες του θανάτου της με την ελπίδα «να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στην κατάσταση των γυναικών και των γιατρών στην Πολωνία και να οδηγήσει σε αλλαγές στο νόμο».

«Αν αυτό είχε συμβεί πριν από την εφαρμογή του νόμου, η Ιζαμπέλα πιθανότατα δεν θα πέθαινε», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η Irene Donadio, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού δικτύου οικογενειακού προγραμματισμού International Planned Parenthood Federation European Network, στην Washington Post.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων