Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Ποτάμια έγιναν και πάλι οι δρόμοι της Μάνδρας – Έντονη ανησυχία στους κατοίκους (βίντεο)

Ομαλοποιημένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση στη Μάνδρα, ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις το βράδυ της Τρίτης, που προκάλεσαν πλημμύρες. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, γίνονται ακόμα απαντλήσεις υδάτων, ενώ μεγάλοι είναι οι όγκοι λάσπης στο κέντρο της πόλης.

Αναλυτικότερα, από τις 8 το απόγευμα της Τρίτης η Πυροσβεστική δέχτηκε 83 κλήσεις από Μάνδρα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, με 10 περιπτώσεις στη Μάνδρα που αφορούσαν απεγκλωβισμούς ανθρώπων από τα σπίτια τους και ΙΧ. Επίσης, υπήρξαν 5 περιπτώσεις στη Νέα Πέραμο που αφορούσαν σε βοήθεια για απεγκλωβισμούς από οικίες.

Η σφοδρή βροχόπτωση που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης στο όρος Πατέρα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει εκ νέου το ρέμα της Αγ. Αικατερίνης κατεβάζοντας στην πόλη – όπου και εκβάλλει – όγκους νερού με φερτά και άλλα υλικά. Επίσης, λόγω της ορμητικότητας των χειμάρρων πλημμύρισαν σημεία της Εθνικής Οδού, με συνέπεια να διακοπεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες και η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας έως το φανάρι προς Μάνδρα.

H δήμαρχος, Ιωάννα Κριεκούκη, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ξεκινήσει, οκτώ μήνες μετά την τραγωδία του 2017. Όπως είπε, τα έργα βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι έκανε λόγο για ατέλειωτες διαδικασίες χωρίς αποτέλεσμα. «Μιλάμε για υποτιθέμενα έργα που θα γίνουν με κατεπείγουσα διαδικασία που δεν υπάρχει» είπε σχετικά. Σημειώνεται ότι η Μάνδρα είχε κηρυχθεί σε εξάμηνη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατάσταση η οποία ανανεώθηκε πρόσφατα για άλλους έξι μήνες, οπότε ισχύει έως και τον Νοέμβριο.

Τα γεγονότα προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της εξαπέλυσε «πυρά» κατά της κυβέρνησης: «Η Μάνδρα πάλι πλημμύρισε. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τον Νοέμβριο. Σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν πάλι στη λάσπη. Μία λέξη υπάρχει μόνο για αυτήν την κυβέρνηση και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου: Ντροπή».

Υπενθυμίζεται πως από τις πλημμύρες του 2017 είχαν χάσει τη ζωή τους 24 άνθρωποι.

Προβλήματα σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας ως την Πέμπτη, ενώ βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν και στην Κρήτη. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα φτάσει στους 28-30 βαθμούς.

Προβλήματα από τις βροχές παρουσιάστηκαν και στη Χαλκιδική (Νικήτη και Κασσάνδρα), καθώς και στο Πήλιο και στη Λάρισα. Επίσης, φθορές στο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή Πόρτο Νταβία στη Ζάκυνθο προκάλεσαν κατολισθήσεις βράχων, ενώ σημειώθηκαν και προβλήματα ηλεκτροδότησης μετά από πτώση κεραυνού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων