Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Πούτιν: Μήνυμα στο ΝΑΤΟ να μην προωθηθεί προς ανατολάς

Μήνυμα προς το ΝΑΤΟ να μη συνεχίσει την προώθησή του προς τα ανατολικά έστειλε σήμερα, Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Μόσχα «στον διάλογο που κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τους συμμάχους τους» θα επιδιώξει την επίτευξη κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες «θα αποκλείουν την περαιτέρω προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς», όπως και την εγκατάσταση σε άμεση εγγύτητα στην επικράτεια της Ρωσίας οπλικών συστημάτων τα οποία η χώρα του θεωρεί ότι συνιστούν απειλή.

Μιλώντας στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ενώπιον πρεσβευτών 20 χωρών, μεταξύ των οποίων και χωρών του ΝΑΤΟ, όπως της Σλοβακίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με την οποία είναι αναγκαίο η Δύση να δώσει στη Ρωσία κάποιες «εγγυήσεις ασφαλείας», υπενθυμίζοντας ότι μερικές χώρες «δημιουργούν ένταση κοντά στα ρωσικά σύνορα».

«Στον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους θα επιμείνουμε στην επεξεργασία συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα αποκλείουν τις οποιεσδήποτε περαιτέρω προωθήσεις του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων που μας απειλούν σε άμεση εγγύτητα από το έδαφος της Ρωσίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προτείνοντας την έναρξη συνομιλιών επί του συγκεκριμένου θέματος.

Ο Β. Πούτιν επέκρινε το ΝΑΤΟ επειδή αθέτησε τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ότι δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς, λέγοντας ότι η Ρωσία θα χρειασθεί εγγυήσεις.

«Θα επισημάνω ιδιαίτερα ότι χρειαζόμαστε συγκεκριμένες εγγυήσεις, βάσει δικαίου, νομικές εγγυήσεις, επειδή οι δυτικοί εταίροι δεν τήρησαν τις ανάλογες προφορικές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει. Ιδιαίτερα, όλοι γνωρίζουν για αυτές τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς, αλλά έκαναν το εντελώς αντίθετο. Στην ουσία, οι νόμιμες ρωσικές ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας αγνοήθηκαν και συνεχίζουν να τις αγνοούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα αυτό, ισχυριζόμενος ότι τέτοιου είδους προφορικές εγγυήσεις οι δυτικοί ηγέτες είχαν δώσει στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ αρνούνται ότι είχαν δοθεί τέτοιου είδους εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Μόσχα δεν έχει το δικαίωμα να προβάλει βέτο για την ένταξη άλλων χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, από την πλευρά της, έχει αναλάβει σειρά δεσμεύσεων, μεταξύ των οποίων της μη εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στα εδάφη των νέων χωρών-μελών της συμμαχίας.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/kosmos/poytin-nato-na-min-proothithei-pros-anatolas”>Πούτιν: Μήνυμα στο ΝΑΤΟ να μην προωθηθεί προς ανατολάς </a></p>

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων