Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο μετά από δηλώσεις Πούτιν

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μίλησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είπε ακόμα ότι για αυτή ευθύνεται η λαθεμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου (spot αγορές).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέπραξε λάθος όταν θέλησε να απαλλαγεί από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου, είπε ο Πούτιν.

«Η πρακτική των Ευρωπαίων εταίρων μας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι έκαναν λάθη. Συνομιλούσαμε ακόμη με την προηγούμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλη της η πολιτική αποσκοπούσε στο να απαλλαγεί από τα λεγόμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ήταν στραμμένη στη μετάβαση στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου», «και αποδείχθηκε, σήμερα είναι απολύτως προφανές, ότι η πολιτική αυτή είναι λαθεμένη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Ως αποτέλεσμα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πλέον σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ: σήμερα πλησιάζει τα 2.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, δηλαδή είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερη από τη μέση τιμή του περασμένου έτους», πρόσθεσε.

Από τις αρχές του έτους, οι τιμές των συμβολαίων για το φυσικό αέριο έχουν εκτοξευτεί, σημειώνουν οι Financial Times. Την Τετάρτη, η τιμή για τα συμβόλαια Νοεμβρίου αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα σε μία ημέρα, φτάνοντας τις 4 στερλίνες/therm. Η παρέμβαση του Πούτιν οδήγησε σε μια γρήγορη αποκλιμάκωση στις 2,87 στερλίνες. Το 2021 είχε ανοίξει με τις τιμές στις 0,5 στερλίνες.

Τα αίτια που οδηγούν σε αυτές τις αυξήσεις, πέρα από την επιστροφή της ανάπτυξης μετά την κρίση της πανδημίας, έχουν εντοπιστεί, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη πτώση της παραγωγής στην Ευρώπη. Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο αργά ή γρήγορα θα διαχυθούν και στην οικονομία, ενώ θα δούμε και αύξηση του πληθωρισμού.

Πηγή: Protagon.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων