Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Ρουμπινί: H κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να καταρρεύσει

Ενδεχόμενη κατάρρευση της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης προβλέπει ο γνωστός οικονομολόγος  Nουριέλ Ρουμπινί, ενώ δεν αποκλείει κλιμάκωση της πολιτικής κατάστασης στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με άρθρο του στο Project Syndicate, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που οφείλεται εν μέρει στην αβεβαιότητα της πολιτικής σκηνής.

Αναφορικά με την Ευρώπη και την ευρωζώνη, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εκλογές στη Γερμανία αν και δεν αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή. Αν ο τρέχον κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και των Ελεύθερων Δημοκρατών κερδίσει τις εκλογές, η πολιτική της Γερμανίας σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη δεν θα αλλάξει, παρά την κόπωση από τα μέτρα λιτότητας στην περιφέρεια και την κόπωση από τα πακέτα διάσωσης στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Τα πολιτικά ρίσκα στην περιφέρεια της ευρωζώνης έχουν να κάνουν κυρίως με την κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, αναφέρει ο Ρουμπινί.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Συγκεκριμένα, τι διαστάσεις θα πάρει η επικείμενη αμερικανική επίθεση στη Συρία και τις επιπτώσεις θα έχει στην τιμή πετρελαίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων