Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Σακελλαροπούλου σε Ζελένσκι: Απειλή για τις σύγχρονες δημοκρατίες οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού

«Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας», δήλωσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απευθυνόμενη στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στο απαραβίαστο των συνόρων, το οποίο είναι η βάση της συμβίωσης μετά το 1945, και την απειλή που συνιστούν οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού για τις σύγχρονες δημοκρατίες.

Η ίδια τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε τη βαρβαρότητα του πολέμου στην Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας τον Ουκρανό πρόεδρο ότι «θα συνεχίσουμε στον δρόμο της έμπρακτης υποστήριξης στον ουκρανικό λαό». Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε, επίσης, πως η Ελλάδα μεταξύ άλλων έχει υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες στην επικράτειά της.

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία αναζητεί χώρο για αντιδημοκρατικές τακτικές. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα ρωσική εισβολή σε κάποια άλλη γειτονική χώρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι οι εγγυήσεις ασφάλειας μέσω του διαλόγου με τη Ρωσία καταστρατηγήθηκαν ήδη από το 2014. Γι αυτό και τώρα χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ, όπως είπε.

HTML tutorial

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέσω της Gazprom η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει κρίση πληθωρισμού στην Ευρώπη και να διασπάσει την ενότητά της. «Οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

«Αν όλες οι κυρώσεις εφαρμοστούν 100% χωρίς εξαιρέσεις, θα είναι δύσκολο για τη διεθνή κοινότητα, αλλά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη Ρωσία, και θα την αναγκάσουν να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», εκτίμησε ο κ. Ζελένκσι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ουκρανική κοινωνία προσδοκά στην ενίσχυση της διεθνούς υποστήριξης, μεταξύ άλλων, μέσω της διαρκούς διπλωματικής πίεσης στο Κρεμλίνο.

Τέλος, δήλωσε ευγνώμων στην Ευρώπη και την Ελλάδα για την υποστήριξή τους και προέτρεψε για την πλήρη ανεξαρτησία τους από τη Ρωσία. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με τη διατήρηση της ενότητας και τη διεθνή υποστήριξη για την ενδυνάμωση της Ουκρανίας θα αρπάξουμε τη νίκη στο μέλλον», κατέληξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σημειώνοντας: «Η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτός δεν είναι πόλεμος της Ουκρανίας αλλά πόλεμος της Ευρώπης. Πολεμάμε για την προστασία της».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων