Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

«Σήμα» Fed ότι έρχεται σύντομα tapering

Το 2022 αντί για το 2023 βλέπει την πρώτη αύξηση επιτοκίων η πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed. Κατεβάζουν τον πήχη για την ανάπτυξη φέτος. Στο 3,7% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2021 και πτώση στο 2,3% την επόμενη χρονιά.

Η Fed διατήρησε την Τετάρτη τα επιτόκια αμετάβλητα κοντά σε μηδενικά επίπεδα, αλλά έστειλε σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από ότι αναμενόταν και ότι θα ξεκινήσει σύντομα η περιστολή των αγορών ομολόγων.

«Αν συνεχιστεί η πρόοδος με τον ρυθμό που αναμένεται, η επιτροπή FOMC κρίνει ότι μια περιστολή στον ρυθμό αγοράς των στοιχείων ενεργητικού μπορεί να είναι σύντομα αναγκαία» σημειώνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η επιτροπή FOMC των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0% με 0,25%.

Ωστόσο, η πλειονότητα των μελών της επιτροπής βλέπουν τώρα την πρώτη αύξηση επιτοκίων το 2022. Τον Ιούνιο η πλειονότητα προέβλεπε ότι η πρώτη αύξηση θα πραγματοποιηθεί το 2023.

H κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,9% φέτος, έναντι 7% που ανέμενε τον Ιούνιο. Ωστόσο, η ανάπτυξη το 2023 αναβαθμίστηκε στο 3,8% από 3,3%.

Την ίδια στιγμή τα μέλη της επιτροπής αναβάθμισαν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να ενισχυθεί στο 3,7% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο στο 3%.Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,3% στο 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πληθωρισμό στο 2,1% το 2022 και 2,2% το 2023.

Πάουελ: Ολοκλήρωση του tapering στα μέσα του 2022
Η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη των στόχων της για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της επιτροπής FOMC.

Όπως τόνισε, τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας θα διασφαλίσουν ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να συνεχίσει να κινείται με τον τρέχοντα ισχυρό ρυθμό ως το τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι σε κάποιες βιομηχανίες οι βραχυπρόθεσμοι περιορισμοί στην προσφορά περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και πιθανότατα θα παραμείνει υψηλός για κάποιους μήνες, προτού αρχίσει να υποχωρεί, επισήμανε. Όπως ανέφερε, οι δείκτες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

«Η Fed θα απαντήσει αν ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος από ότι αναμένεται» τόνισε.

Ο κ. Πάουελ, σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συζήτησαν την περιστολή του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Αν και δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι αν η οικονομία παραμείνει σε τροχιά το «tapering» του προγράμματος αγορών ομολόγων θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στα μέσα του επόμενου χρόνου.

Πηγή: Euro2day.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων