Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Συνταξιούχοι ζητούν πίσω τις παράνομες εισφορές από τον ΕΦΚΑ

Χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους.

Να σημειωθεί πως για έξι χρόνια τα Ταμεία υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ. Η παρακράτηση γινόταν επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού όπως ορίζεται στη νομοθεσία. Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για κάθε συνταξιούχο κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι που από το 2010 έως και το 2016 πλήρωσαν «χαράτσι με καπέλο» στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 1εκατομμύριο. Πρόκειται για ποσά που ανέρχονται συνολικά σε έως 3.000 ευρώ για κάθε συνταξιούχο και αφορούν λανθασμένη παρακράτηση της εισφοράς υπέρ ασθενείας.

Η λάθος εισφορά συνέβαλε σε επιπλέον αφαίμαξη των συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει συνολικά τα 250 εκατ. ευρώ. Ήδη 3.000 μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων έχουν υποβάλει προσφυγές στον ΕΦΚΑ και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για την υλοποίηση του αιτήματος της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων έχει συντάξει έντυπη αίτηση για κάθε Ταμείο. Απαραίτητα για τη συμπλήρωση της αίτησης και του υπολογισμού τού παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού είναι τόσο η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης όσο και το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων