Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Σκληρό «πόκερ» Ρωσίας – Ουκρανίας για το αέριο

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το σκληρό πόκερ μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο, με την Ευρώπη να παρακολουθεί μάλλον αμήχανα επιχειρώντας από τη μια πλευρά να στηρίξει την ουκρανική κυβέρνηση και από την άλλη να διατηρήσει την ομαλή ροή φυσικού αερίου προς το έδαφος της.

Την Τρίτη στο Μίνσκ ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν την επανέναρξη του διαλόγου για το φυσικό αέριο με τον Ρώσο πρόεδρο να δηλώνει ότι «το θέμα αυτό επί του παρόντος βρίσκεται σε αδιέξοδο, αλλά είναι απαραίτητο να το συζητήσουμε». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μετά τη συνάντηση του Μινσκ ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις για το ενεργειακό μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν στις 6 Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά, λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο επεσήμανε ότι «η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σχέδια να εμποδίσει τη μεταφορά αερίου ακόμη και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον χειμώνα. Για αυτόν τον λόγο, οι εταιρείες (της ΕΕ) έλαβαν εντολή να αποθηκεύσουν αέριο στην Ευρώπη, όσο περισσότερο είναι δυνατόν».

Στη δήλωση Γιατσενιούκ απάντησε λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ απορρίπτοντας ότι η Μόσχα σχεδιάζει να διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του δικτύου αγωγών που διέρχεται από την ουκρανική επικράτεια στην Ευρώπη και χαρακτηρίζοντας ανυπόστατο τον ισχυρισμό.

HTML tutorial

Ο Νόβακ ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο του ότι η Ρωσία καταβάλλει τις «μέγιστες προσπάθειες» για να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εισάγουν ρωσικό αέριο, παρά τα πολιτικά προσκόμματα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Επίτροπος Ενέργειας Έτινγκερ, δήλωσε ότι και ο ίδιος θα συζητήσει το ζήτημα της επανέναρξης των διαβουλεύσεων Ρωσίας Ουκρανίας με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ στη Μόσχα στις 29 Αυγούστου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων