Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Σνάμπελ: Θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να ενισχύσει τη νομισματική της στήριξη για την οικονομία, εάν το αυξανόμενο κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων βλάψει την ανάπτυξη, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ίζαμπελ Σνάμπελ, μετά τη σημαντική αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

«Η άνοδος των πραγματικών μακροπρόθεσμων επιτοκίων στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, ακόμη και αν αντικατοπτρίζει βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, μπορεί να αποσύρει τη ζωτική υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής πολύ νωρίς και πολύ απότομα, σε συνθήκες εύθραυστης ακόμη κατάστασης της οικονομίας», είπε σε τηλεδιάσκεψη. Θα χρειαστεί, σημείωσε, οι υπεύθυνοι πολιτικής «να αυξήσουν το επίπεδο υποστήριξής».

Οι παρατηρήσεις της Σνάμπελ έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες των κορυφών της ΕΚΤ ότι η αγορά ομολόγων απειλεί να πνίξει την ανάκαμψη της ευρωζώνης πριν ακόμη ξεκινήσει, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι μια παγκόσμια ανάκαμψη, που τροφοδοτείται από τεράστια δημοσιονομική ώθηση στις ΗΠΑ, θα ενισχύσει τον πληθωρισμό. Η ανησυχία για τη ζώνη του ευρώ είναι ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί περισσότερο από ό, τι μπορεί να αντιμετωπίσει η οικονομία καθώς υφίσταται μια αργή διάθεση εμβολίων και εκτεταμένα lockdown.

Την Πέμπτη o επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η Φρανκφούρτη παρακολουθεί την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές τίτλων.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των ονομαστικών αποδόσεων των μακροπρόθεσμων χρεογράφων» τόνισε ο Ιρλανδός οικονομολόγος σε ψηφιακό σεμινάριο που οργάνωσε η Επιτροπή Αγοράς Χρεογράφων.

Όπως μεταδίδει η πορτογαλική Jornal Economico, ο κ. Λέιν υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα με ευέλικτο τρόπο ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά ώστε να αποφευχθεί μια σύσφιξη στις χρηματοδοτικές συνθήκες.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης αυτήν την εβδομάδα ότι η ΕΚΤ «παρακολουθεί στενά» τις αποδόσεις των ομολόγων.

Πηγή: Euro2day.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων