Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Σολτς: «Θα συνεχίσω να συμβουλεύομαι την Μέρκελ, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διεθνή πολιτική»

Η επί 16 χρόνια Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, παρέδωσε χθες την «σκυτάλη» της γερμανικής ηγεσίας στον Όλαφ Σολτς. Παρόλα αυτά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η Μέρκελ θα αργήσει ακόμα να αποτελέσει οριστικά παρελθόν για τη Γερμανία.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει και στο μέλλον να συμβουλεύεται την προκάτοχό του, ιδίως όσον αφορά ζητήματα διεθνούς πολιτικής.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τη διεθνή πολιτική χθες και σήμερα», είπε ο Σολτς σε συνέντευξή του στο RTL το πρωί της Πέμπτης . «Και καθώς τέτοιες συνομιλίες συμβαίνουν μέχρι στιγμής σε κλίμα αξιοπιστίας και φέρνουν καλά αποτελέσματα, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και στο μέλλον. Φυσικά θα συνεχίσω να συνομιλώ με την κα Μέρκελ γύρω από τέτοιου είδους ζητήματα». Ο Σολτς τόνισε επίσης την μακρά, έμπιστη συνεργασία μεταξύ των δύο.

Αποχαιρετώντας την Καγκελαρία την Τετάρτη, η Μέρκελ προειδοποίησε τον Σολτς ότι, αν και η δουλειά που αναλαμβάνει είναι από τις πιο «όμορφες» και «σημαντικές» που υπάρχουν, μερικές φορές δεν μπορείς να ξέρεις «από το πρωί πώς θα εξελιχθεί η μέρα ως το βράδυ».

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν είπε ποτέ πολλά για το τι σκοπεύει να κάνει μετά την συνταξιοδότησή της. Το καλοκαίρι είπε στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ότι θα ήθελε πρώτα να κάνει ένα διάλειμμα για να ανακαλύψει «τι πραγματικά με ενδιαφέρει».

«Μετά ίσως προσπαθήσω να διαβάσω κάτι, μετά τα μάτια μου θα κλείσουν γιατί θα έχω κουραστεί, μετά θα πάρω έναν υπνάκο… και μετά θα δούμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Πολιτικά, σίγουρα δεν θέλει να κάνει κάτι παραπάνω, όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές η τέως Καγκελάριος. Αλλά σίγουρα θα έχει πολλή εμπειρία να μεταλαμπαδεύσει και πολλές συμβουλές να δώσει στον διάδοχό της, ο οποίος φαίνεται έτοιμος να την ακούσει…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων