Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Σταϊκούρας: Μέχρι μέσα Οκτωβρίου η απόφαση για το επίδομα φυσικού αερίου

Μια μορφή επιδότησης και στο φυσικό αέριο, με τη σχετική ΚΥΑ να ανμένεται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μίλησε ακόμα για τον νέο προϋπολογισμό και το κοινωνικό μέρισμα.

«Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών για το επίδομα του φυσικού αερίου», τόνισε σε συνέντευξή του στο OPEN ο κ. Σταϊκούρας.

Απαντώντας σε ερώτημα για το κοινωνικό μέρισμα εξήγησε πως καλύτερη εικόνα για τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας θα έχει σε ένα περίπου μήνα, αλλά δεν απέκλεισε τη χορήγηση κάποιας ενίσχυσης.

«Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε. Η εικόνα είναι καλή, είναι ικανοποιητική, χωρίς να θριαμβολογώ για την πορεία της οικονομίας. Τα ταμεία πράγματι είναι γεμάτα με την έννοια ότι και ο κρατικός προϋπολογισμός αρχίζει να εκτελείται καλύτερα και η χώρα αντλεί πόρους από τις αγορές χρήματος με αρνητικό κόστος δανεισμού και από τις αγορές κεφαλαίου με το χαμηλότερο ιστορικά κόστος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η ελληνική πολιτεία πρέπει να βγάζει πόρους γιατί αυτό αυξάνει το έλλειμμα και το χρέος. Ταμειακά δηλαδή μπορεί να έχεις τους πόρους αλλά όσο εκταμιεύεις, όσο αυξάνεις τις δαπάνες τόσο αυξάνει το έλλειμμα της χώρας το οποίο μπορεί να έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στο μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία. Εάν η εικόνα είναι αυτή και καλύτερη προφανώς θα έχουμε πιθανότητα δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει δεν το γνωρίζω ακόμα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Για μέτρα που αφορούν μόνο το 2021 κάποιες πιθανόν πρόσθετες ενισχύσεις ανάλογα και με την κρίση των τιμών, θα έχουμε εικόνα περίπου σε ένα μήνα. Τότε θα καταθέσουμε και τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε

Το 85% των νοικοκυριών επιδοτούνται στην ενέργεια

«Τι κάνουμε στην ενέργεια. Ήδη στην ενέργεια νομοθετήσαμε και επιδοτείται το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι μικρή η επιδότηση. Για το 70% των νοικοκυριών ανεξάρτητα από τον φορέα με τον οποίο είναι συνδεδεμένοι υπάρχει επιδότηση 0,03 την κιλοβατώρα. Είναι μείωση 27% του ηλεκτρικού ρεύματος στα Γ1 τιμολόγια που υπήρχαν πέρσι. Και πάνω σε αυτό έρχεται η ΔΕΗ και κάνει μία επιπλέον επιδότηση της τάξεως του 37%. Άρα το 80-85% των ελληνικών νοικοκυριών που έχει κατανάλωση μέχρι 600 κιλοβατώρες νομίζω ότι καλύπτονται», είπε ακόμα.

Μια μορφή επιδότησης και στο φυσικό αέριο

«Ερχόμαστε χθες, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, και προσθέτουμε κάτι που δεν είχαμε ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη. Ερχόμαστε και λέμε ότι θα κάνουμε κάτι σχετικό, δεν θα σας πω αντίστοιχο, για το φυσικό αέριο με ΚΥΑ που θα βγει από τα δύο συναρμόδια υπουργεία. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει γίνει», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράταση για επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις

Παράλληλα, ανακοίνωσε παράταση για την επανένταξη των οφειλετών της εφορίας στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων.

Ο υπουργός σημείωσε, πως θα συμπεριληφθεί και ο Οκτώβριος για όσους θέλουν να ξαναμπούν σε αυτές τις ρυθμίσεις που έχασαν λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι φορολογούμενοι που ήθελαν μια νέα ευκαιρία επανένταξης στις ρυθμίσεις, έπρεπε έως τις 30 Σεπτεμβρίου να είχαν πληρώσει 2 δόσεις, του περασμένου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Όπως εξήγησε όμως ο κ. Σταϊκούρας η περίοδος επανένταξης παρατείνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021 αλλά, πλέον, απαιτείται η καταβολή 3 δόσεων (Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου).

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας

Σχολιάζοντας την αναθεώρηση του στόχου για ανάπτυξη 6,1% το 2021 σημείωσε: «Είναι απολύτως ρεαλιστικό, με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον συντηρητικό». «Έχουμε μία ταχύτατη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Έχουμε ένα οικονομικό κλίμα που παραμένει σε προ πανδημίας επίπεδα. Έχουμε ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής. Έχουμε εξαιρετική εικόνα στα δημόσια έσοδα. Το Σεπτέμβριο στις ΔΟΥ τις χώρας τα έσοδα είναι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τους στόχους. Από τον Τουρισμό τους πρώτους επτά μήνες, έχουμε καλύψει στις ταξιδιωτικές αφίξεις το 70% της απώλειας του 2019, έχουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές που το Σεπτέμβριο είναι 35% πάνω από το 2019. Άρα αυτό σημαίνει σημαντική κατανάλωση. Το επτάμηνο έχουμε καλύψεις στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 37% του 2019 αλλά με τον Ιούλιο είμαστε στο 61%».

«Ο μέσος ταξιδιώτης ξοδεύει 737 ευρώ φέτος όταν ξόδευε 589 ευρώ το 2019», συμπλήρωσε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων