Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» οι απαντήσεις Τσίπρα για τα F-16

Στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» μεταφέρεται σήμερα η αντιπαράθεση για τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, αναφορικά με το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως προέκυψε από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης,  με επίκαιρη ερώτηση καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για τη Σούδα και τι ακριβώς περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Ακόμα, ρωτά τον Πρωθυπουργό, πότε θα υποβάλλει στη Βουλή προς έγκριση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών και αν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F- 35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για τη Σούδα.

Μέχρι τώρα πάντως, από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ουδεμία συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και προσδιόρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα μετά τις 3 Νοεμβρίου, οπότε θα αποσταλεί η απαντητική επιστολή της αμερικανικής πλευράς. Υποστήριξε ότι για το πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα διαθέτει «μάξιμουμ 1,1 δισ. δολάρια», καθώς και ότι στην αναμενόμενη απαντητική επιστολή των ΗΠΑ θα αναφέρονται τιμές και ακριβής περιγραφή της αναβαθμίσεως που αφορά είτε τα αεροσκάφη F-16 τύπου Block 50, τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 52 plus και τα αεροσκάφη F-16 τύπου Block 52 Plus Advance.

Ακολούθως, όπως υποστήριξε ο υπουργός, θα συνεδριάσει εκ νέου  η Επιτροπή Εξοπλισμών, προκειμένου να υπάρξει τελική απόφαση που θα λαμβάνει υπόψιν την εισήγηση των Επιτελείων.

Τέλος, αναφορικά με τα όσα ακούγονται σχετικά με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ο κ. Καμμένος είπε πως «δεν υπάρχουν ουσιαστικά αντισταθμιστικά ωφελήματα που υπήρχαν στο παρελθόν».  Από εκεί και πέρα, αν είναι κάτι αντισταθμιστικό – όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος – θα μπορούσε να είναι οι κινητήρες των Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού, τους οποίους αντιπροσωπεύει η ίδια εταιρεία, η οποία έχει κάνει την προσφορά για την αναβάθμιση των F-16.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 09.30 το πρωί και σε αυτήν θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και ο ερωτών πολιτικός αρχηγός, Σταύρος Θεοδωράκης.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων