Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Στίγκλιτς: Θα χρεοκοπήσετε όπως η Αργεντινή

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Τελικά φαίνεται ότι είχαν δίκιο οι επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μας κάνει Αργεντινή. Μόνο που αυτό δεν θα γίνει με την πολιτική ατζέντα που είχε όταν δεχόταν την κριτική αυτή, αλλά με την υιοθέτηση των πολιτικών που δανειστές επέβαλλαν και εσωτερική αντιπολίτευση υπερθεμάτισε.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο του στους New York Times σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία λογική στο τρίτο μνημόνιο ούτε για την Ελλάδα ούτε για τους πιστωτές της, ενώ υποστηρίζει ότι η χώρα μας είναι πρόβατο επί σφαγή.

Στο άρθρο του ο διεθνής οικονομολόγος αναφέρει ότι «Έχοντας περάσει την τελευταία εβδομάδα στην Αθήνα και έχοντας συνομιλήσει με απλούς πολίτες, νέους και ηλικιωμένους, καθώς και με νυν και πρώην αξιωματούχους, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από την Ελλάδα και το ευρώ. Έχοντας επιτελέσει επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχω δει από πρώτο χέρι στην ανατολική Ασία τις καταστροφικές επιπτώσεις των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν στις χώρες που είχαν στραφεί για βοήθεια στο ΔΝΤ».

Είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί ότι ο κ. Στίγκλιτς δεν γράφει τα παραπάνω από κάποια κοινωνική σκοπιά αλλά από την σκοπιά της ίδιας της βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας των οικονομικών πολιτικών της λιτότητας και συγκεκριμένα του τρίτου μνημονίου.

Ο ίδιος εντοπίζει την σκληρή ομοιότητα με την Αργεντινή στο γεγονός ότι όπως και αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα, ολοκληρωμένα, σωστά ή λανθασμένα, το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα, «όπως συνέβη και με μία παρόμοια προσέγγιση στην Αργεντινή».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων