Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Συνέδριο ΔΗΜΑΡ: Υψηλόβαθμα στελέχη ζητούν αποχώρηση Κουβέλη

Σφοδρή επίθεση κατά του Φώτη Κουβέλη και της ηγετικής ομάδας του κόμματος εξαπέλυσαν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ αυτών οι βουλευτές Γιάννης Πανούσης και Γιώργος Κυρίτσης, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της αυτόνομης πορείας της ΔΗΜΑΡ ή της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η άρνηση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Γιάννης Πανούσης κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς ως κύριο υπεύθυνο για την κατιούσα πορεία που έχει πάρει το κόμμα. «Ο αρχηγός διαλέγει τη μοίρα του και δεν τη βάζει σε ψηφοφορία για να παρασύρει όλο το κόμμα. Φώτη, εσύ το διάλεξες με την επιλογή σου» είπε ο Γιάννης Πανούσης από το βήμα του Συνεδρίου και πρόσθεσε: «Ο ηγέτης όταν λέει παραιτούμαι φεύγει. Δεν παραιτείται και ξεπαραιτείται. Ο πραγματικός ηγέτης ξέρει να ζητάει συγγνώμη και να φεύγει. Δεν μπορεί να έχει συμμετοχή στο 6,2% και καμία στο 1,3%. Αλλιώς μένει μόνος, άμοιρος και μοιραίος».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ απάντησε και στα όσα γράφονται και λέγονται περί επιθυμίας του να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας γι’ αυτό ευθέως στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ. «Στα “παπαγαλάκια” της Αγίου Κωνσταντίνου έχω να πω ότι μετά τη ΔΗΜΑΡ, θα πάω σπίτι μου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική και για τη γενικότερη πολιτική που ακολούθησε η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι εμφανίστηκε ως συναλλασσόμενη Αριστερά του 4-2-1 και πως διακατέχεται από κουλτούρα αρχηγισμού και ηθική πολιτικής νομενκλατούρας.

Κριτική στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ άσκησαν και άλλα στελέχη, κυρίως από το Αριστερό Δίκτυο, τα οποία προσανατολίζονται να μην στηρίξουν εκ νέου την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και να προβάλλουν μια αντίπαλη υποψηφιότητα με στόχο την προοπτική σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση. «Πίστευα πρόεδρε ότι θα έπαιρνες την πρωτοβουλία για μια ομαλή διαδοχή. Δεν βλέπω όμως τίποτα. Έχεις ιστορική ευθύνη. Όχι για τη ΔΗΜΑΡ γιατί έχει τελειώσει, για την Ανανεωτική Αριστερά. Σε αυτό το Συνέδριο η απόφαση που θα πάρουμε είτε θα της δώσει την χαριστική βολή είτε θα δώσει ελπίδα για το μέλλον», τόνισε ο Κυρίτσης.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Μαργαρίτης τόνισε πως η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, ως εκφραστής της Ανανεωτικής Αριστεράς, να δώσει την εικόνα πως επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσδιόρισε σαφώς το ρόλο της ως τη σοσιαλδημοκρατική απάντηση απέναντι στο τέλμα , όπως είπε, που εκφράζει η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ και στην αβεβαιότητα και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Απουσιάζει από τη χώρα η πολιτική έκφραση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και γι αυτό χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση με τους Οικολόγους Πράσινους για σοβαρές μεταρρυθμίσεις και στιβαρή διαπραγμάτευση». Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε ωστόσο ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε τέλμα και κυριαρχείται από προσωπικές στρατηγικές. Εγωκεντρικές συμπεριφορές και κυνήγι μαγισσών, ανέφερε πως υπάρχουν και εντός της ΔΗΜΑΡ και θα πρέπει να εκλείψουν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων