Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Συνεργασία Guardian – New York Times για την υπόθεση Snowden

Η βρετανική εφημερίδα Guardian συμφώνησε να συνεργαστεί με τη New York Times πάνω στα έγγραφα μαζικής παρακολούθησης, τα οποία είχε διαρρεύσει ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Edward Snowden.

Η εφημερίδα έχει δεχτεί σφοδρή επίθεση από τη βρετανική κυβέρνηση για τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, διέταξε την παράδοση των εγγράφων που βρέθηκαν στην κατοχή της Guardian. Όταν η εφημερίδα το αρνήθηκε, αναγκάστηκε να καταστρέψει αρκετούς σκληρούς δίσκους υπό την παρουσία των υπαλλήλων ασφάλειας.

Εκπρόσωπος της Guardian δήλωσε ότι εξαιτίας της κατάστασης, η εφημερίδα αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνεργασία των New York Times.

«Σε ένα κλίμα έντονων πιέσεων από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η εφημερίδα The Guardian αποφάσισε να συνεργαστεί με μια αμερικανική εφημερίδα πάνω στα έγγραφα μαζικής παρακολούθησης που απεστάλησαν από τον Edward Snowden», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της βρετανικής εφημερίδας, Jennifer Lindenauer. «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους NYT και άλλα μέσα για την αποκάλυψη αυτής της ιστορίας».
Σε άρθρο στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα Guardian αναφέρεται στους λόγους που προχώρησε σε αυτή τη συνεργασία:

«Οι δημοσιογράφοι στην Αμερική προστατεύονται από την πρώτη τροπολογία του συντάγματος που εγγυάται την ελευθερία του λόγου».

Εννοείται ότι η συνεργασία με τους New York Times θα επιτρέψει την Guardian να συνεχίσει τις αποκαλύψεις σχετικά με τις μαζικές παρακολουθήσεις, κρατώντας τα σχετικά έγγραφα του Snowden μακριά από τα χέρια της κυβέρνησης.
Οι δύο εφημερίδες έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και σε πληροφορίες που τους δόθηκαν από το WikiLeaks.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων