Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Σύνταγμα: Συλλαλητήριο πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Στην Πλατεία Συντάγματος κατέβηκαν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου πληγέντες από φυσικές καταστροφές από Εύβοια, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Κρήτη.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν, εξέπεμψαν το μήνυμα ότι όλοι είναι μια γροθιά εκφράζοντας μια σειρά από αιτήματα μαζί με την θέλησή τους να παραμείνουν στον τόπο τους.

Tο συλλαλητήριο στο οποίο παραβρέθηκε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ολοκληρώθηκε με πορεία στη Βουλή στην οποία μετέβη αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ώστε να παραδώσει το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στα κόμματα. Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση μόνο με το ΚΚΕ.

«Μας δέχθηκε μόνο η ΚΟ του ΚΚΕ που δήλωσε την στήριξή της στα δίκαια αιτήματά μας. Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, απ’ ότι φαίνεται, δεν είχαν σκοπό να συναντηθούν μαζί μας, παρόλο που μερικοί είχαν πει πως θα μας συναντήσουν. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνας μας, συντονισμένοι, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας» δήλωσε ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυροπλήκτων Βόρειας Εύβοιας και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας.

Τα αιτήματα των πληγέντων
Συγκεκριμένα οι πληγέντες μέσα από το συλλαλητήριο ζήτησαν:

Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών τους και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με τη στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κλπ.

Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες, αλλά και τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.

Αποκατάσταση, άμεσα, όλων των ζημιών που έχουν υποστεί σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κλπ. ‘Αμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσοι έχασαν τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.

Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντα.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα, εξασφάλιση μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές-δασεργάτες, την εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων, αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές. Καμιά κατάργηση, συγχώνευση σχολικών τμημάτων.

Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους, στις πληγείσες περιοχές.

Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων