Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά επικουρικές συντάξεις και δώρα και ποιοι όχι

Δεν είναι η απόφαση που περίμεναν οι συνταξιούχοι γιατί δεν τους δικαιώνει για το σύνολο των αναδρομικών, επικουρικών και δώρων, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Με υπουργική απόφαση το 2020 είχαν δοθεί τα αναδρομικά του 11μήνου 2015 – 2016 για τις κύριες συντάξεις και οι οργανώσεις συνταξιούχων είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης για να λάβουν και επικουρικά και δώρα.

Η απόφαση λέει ότι για λόγους δημοσιονομικής ευταξίας επιτρέπεται να μην χορηγηθεί στους συνταξιούχους το σύνολο των όσων προέβλεπε η απόφαση του 2019 αλλά μόνο οι κύριες συντάξεις.

HTML tutorial

Όσον αφορά στις επικουρικές και στα δώρα, βάζει ένα σημείο τομής, την 30η/7/2020. Όσοι είχανε ασκήσει αγωγή ή  προσφυγή μέχρι εκείνη την ημέρα μπορούν να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα και θα δικαιωθούν είπε.

  • Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγή ή προσφυγή έως τότε και έχουν λάβει αναδρομικά κύριων συντάξεων, έχει αποσβεστεί κάθε άλλη απαίτησή τους, είπε.

Εδώ υπάρχουν τρία σενάρια, είπε, με το καλύτερο να επεκταθεί η απόφαση στο σύνολο των συνταξιούχων.

  • Το πλήθος των συνταξιούχων και των κληρονόμων τους, που τους οφείλονται τα αναδρομικά του 11μήνου, είναι περίπου 1.700.000 και από αυτούς οι 360.000 περίπου είχαν προσφύγει σε ένδικα μέσα πριν από την 30/7/2020 είπε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων