Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Τα πιο hot spots σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Υπάρχουν πολλοί τόποι στη Γη, όπου συναντάται άφθονη ζέστη. Ωστόσο, λίγα σημεία στον πλανήτη σπάνε κατά καιρούς όλα τα ρεκόρ θερμοκρασίας. Επί παραδείγματι, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922, ο μετεωρολογικός σταθμός στο El Azizia της Λιβύης κατέγραψε θερμοκρασία αέρα 57.8 ° C !

Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία επιφάνειας είχε αγγίξει τους 66 ° C ! Φυσικά, το φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο ακραίο αν λάβουμε υπόψη ότι ο αισθητήρας θερμοκρασίας δεν εκτίθεται άμεσα στο ηλιακό φως. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η θερμοκρασία-ρεκόρ έχει ξεπεραστεί από τότε σε πολλά μέρη, αλλά δεν έχουμε επίσημα αρχεία των θερμοκρασιών από το καιρικό παρελθόν των ιδιαίτερα απομακρυσμένων περιοχών.

Μερικά χρόνια πριν, στις 10 Ιουλίου 1913, στην Κοιλάδα του Θανάτου της Ανατολικής Καλιφόρνιας, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 56,6 ° C, κατατάσσοντας την περιοχή δεύτερη στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ σημειωθεί.

Η NASA, πλέον, καταγράφει τα δεδομένα της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, χρησιμοποιώντας τον δορυφόρο Landsat 7. Από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, μέχρι σήμερα, αποτελεί η καταγραφή της ερήμου Lut στο Ιράν, ως της θερμότερης περιοχής του πλανήτη για τα πέντε από επτά χρόνια συνεχούς συγκέντρωσης δεδομένων θερμοκρασίας.

Εκεί, η ενιαία υψηλότερη θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης (LST) που καταγράφεται, για κάθε έτος, σε κάθε περιοχή, σημειώθηκε το 2005, φθάνοντας τους 70,7 ° C, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ρεκόρ της Λιβύης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων