Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Ταμάμ γιαβρούμ, ταμάμ!

Γράφει η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη

Ταμάμ λοιπόν. Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι ταμάμ σημαίνει εντάξει στα τούρκικα. Και πώς να μην το γνωρίζει κανείς, καθώς τα τούρκικα σίριαλ έχουν κατακλύσει την ελληνική τηλεόραση. Η νοικοκυρά λοιπόν, ο φοιτητής, ο εργαζόμενος όταν επιστρέψει κουρασμένος από τη δουλειά του, ανοίγοντας την τηλεόρασή του δε θα επιλέξει κάποια επανάληψη των ελληνικών σειρών, ούτε κάποια νέα σειρά που περίτρανα θα προβάλει το πως μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις οικονομικές δυσκολίες και να επιδοθούμε σε πολυδάπανα σπορ.

Θα δει ένα τούρκικο σίριαλ, που τελοσπάντων, ίσως υποσυνείδητα τον κάνει να νιώσει οικεία και γνώριμα. Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, όταν ακούσει κανείς το ονοματεπώνυμο ενός εκ των πρωταγωνιστών, Εζέλ Μπαϊρακτάρ, μέσα σε δευτερόλεπτα θα θυμηθεί το θρυλικό ψητοπωλείο Μπαϊραχτάρης , που τιμούσε δεόντως ο κύριος Καραμανλής. Όταν ακούσει τη λέξη ‘κουζούμ’ , θα θυμηθεί τα ασταμάτητα τσιφτετέλια υπό τους ρυθμούς του ‘αμάν γιαβρούμ ,αμάν κουζούμ’, σε συνάρτηση βεβαίως και της ανατολίτικης μουσικής των σίριαλ.

Θα μπορούσαμε να το δούμε κι από μια άλλη οπτική γωνία, λίγο πιο υποψιασμένοι. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει βρεθεί υπό την κατοχή και της Γερμανίας και της Τουρκίας . Απελευθερώθηκε όμως και από τις δύο δυνάμεις. Φαίνεται δεν το άντεξαν και δεν το ξέχασαν. Αναθεματισμένος πληγωμένος εγωισμός. Έτσι η γερμανική μπότα πατάει και ξεκοιλιάζει το πορτοφόλι μας και το τούρκικο τσαρούχι, με την θέλησή μας πάντα, τα όμορφα καλοκαιρινά βράδια μας και τις απογευματινές βουτιές μας, καθώς οτιδήποτε άλλο μας το στερεί … το μνημόνιο. Ένα είδος τηλεοπτικής κατοχής, χαριτολογώντας πάντοτε…

Αξιοσημείωτος είναι επίσης ο τρόπος που ξετυλίγεται η πλοκή στις συγκεκριμένες σειρές. Κάθε επεισόδιο κυλά γρήγορα, με απίστευτες εξελίξεις και πολλή δολοπλοκία. Κάθε φορά που κάποιος ρόλος εκπληρώνει το σκοπό του και είναι πια αχρείαστος στη συνέχεια της σειράς, δεν πάει π.χ. ένα ταξίδι – όπως στα ελληνικά σίριαλ συχνά- αλλά δολοφονείται. Είναι σαν προβολή ενός εγχειριδίου ιδεών για το πως να σκοτώσετε κάποιον!

Τελειώνοντας αυτό το ταξίδι μας στην εισβολή των τούρκικων σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση, θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους παραγωγούς και ιδιοκτήτες καναλιών. Με όλο το σεβασμό. Δώστε δουλειά στους Έλληνες ηθοποιούς, κι εκείνοι θα μάθουν να μιλάνε άπταιστα τούρκικα. Από κάποιο dvd εκμάθησης, τα οποία πλέον πωλούνται στα περίπτερα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων