Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Τέλος στα βασανιστήρια κρατουμένων στις ΗΠΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ψηφοφορία-σταθμός για τροπολογία που βάζει τέλος την εφαρμογή βασανιστηρίων σε κρατούμενους έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, επικυρώνοντας προεδρικό διάταγμα που είχε υπογράψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα το 2009.

Με διευρυμένη πλειοψηφία η τροπολογία πέρασε, (78 ψήφους υπέρ και 21 κατά) ενώ την είχαν εισαγάγει στη Γερουσία γερουσιαστές και από το ρεπουμπλικανικό και από το δημοκρατικό κόμμα, οι Τζον Μακ Κέιν και Νταϊάν Φάινστιν, αντίστοιχα.

«Η τροπολογία αυτή παρέχει μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θα ακολουθήσουν ποτέ πια αυτό το σκοτεινό μονοπάτι όπου θυσιάζουμε τις αξίες μας για βραχυπρόθεσμες ανάγκες ασφάλειας» είπε ο Μακ Κέιν σε ανακοίνωσή του. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής είχε βασανιστεί τη δεκαετία του ’60 στο Βιετνάμ ως αιχμάλωτος πολέμου, και έχει εργαστεί χρόνια για την κατάργηση των βασανιστηρίων.

Η τροπολογία για να γίνει νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί το γενικότερο σχέδιο νόμου που την περιέχει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Αν αυτό συμβεί τότε θα είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε Πρόεδρο των ΗΠΑ να εφαρμόσει μεθόδους όπως εκείνες που χρησιμοποίησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ με ξένους κρατούμενους, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ίσως μετά από αυτό να είναι καιρός να κάνουν κάτι και για τις φυλακές του Γκουαντάναμο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων