Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

«The Independent»: Πρόταση για νομιμοποίηση του γάμου των γυναικών με πολλούς συντρόφους στη Νότιο Αφρική

Οι πολέμιοι της πρότασης ισχυρίζονται ότι αυτό ενδέχεται να «καταστρέψει την κοινωνία»

Απόδοση από άρθρο του Τζο Μίντλετον για την Independent

Η διαμάχη έχει πάρει φωτιά στην Νότιο Αφρική σχετικά με κυβερνητικές προτάσεις για να επιτραπεί στις γυναίκες να παντρεύονται πολλούς συντρόφους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας κατέθεσε αυτήν την πρόταση νομιμοποίησης της πολυανδρίας και είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για να τροποποιήσει τις νομοθετικές πράξεις που αφορούν τον θεσμό του γάμου. Η πρόταση έχει αναστατώσει τους συντηρητικούς, αλλά και θρησκευτικές ομάδες στη χώρα.

Η πολυγαμία -ένας άνδρας που έχει πάνω από μια συζύγους- είναι ήδη νόμιμη στη Νότιο Αφρική.

Ωστόσο, ο Κένεθ Μεσουέ, ηγέτης του Αφρικανικού Χριστιανικού Δημοκρατικού Κόμματος (ACDP), ισχυρίστηκε ότι αν τα ίδια δικαιώματα ίσχυαν και για τις γυναίκες, τότε αυτό θα «κατέστρεφε την κοινωνία».

Για την πρόταση αλλαγής έκαναν δηλώσεις και κάποιες διασημότητες.

Ο δημοφιλής τηλεοπτικός σταρ της Νοτίου Αφρικής, ο Μούσα Μσελέκου, ο οποίος έχει τέσσερις συζύγους και πρωταγωνιστεί σε εκπομπή ριάλιτι, με θέμα την πολυγαμική οικογένειά του, δήλωσε στο BBC:

«Αυτό θα διαλύσει την αφρικανική κουλτούρα. Τι θα γίνει με τα παιδιά αυτών των ανθρώπων; Πως θα μάθουν την ταυτότητά τους;»

Μια γυναίκα δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός άντρα. Είναι ανήκουστο. Τώρα δηλαδή θα πληρώνει η γυναίκα την lobola* για τον άντρα; Θα παίρνει ο άντρας το επώνυμό της;»

Ο καθηγητής Κόλις Ματσόκο, ένας ακαδημαϊκός που έχει ερευνήσει το θέμα, είπε στο BBC πως οι αντιρρήσεις για την πρόταση είναι θέμα «ελέγχου» των γυναικών.

Πρόσθεσε: «Οι αφρικανικές κοινωνίες δεν είναι έτοιμες για πραγματική ισότητα. Δεν ξέρουμε πως να χειριστούμε τις γυναίκες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Άαρον Μοτσοαλέντι είπε ότι η διαμάχη έχει κλιμακωθεί σε «λεκτικό πόλεμο».

Είπε ακόμα πως η πρόταση δεν ήταν η επίσημη θέση της κυβέρνησης και ενθάρρυνε τους πολίτες να συζητήσουν τα θέματα που θίγει η πρόταση.
«Εκφράζει απλώς τις πιθανές επιλογές για την πολιτική που θα ακολουθηθεί, που βασίζονται σε δεδομένα που έχουμε λάβει από μετόχους κατά τους υπουργικούς διαλόγους. Αυτές οι προτάσεις θα περάσουν από εξονυχιστικό δημόσιο έλεγχο.

Οι Νότιο-Αφρικανοί είχαν προθεσμία να σχολιάσουν το σύνολο των προτάσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

* Σ.τ.Μ.: Η lobola είναι ένα είδος προίκας που δίνει η οικογένεια του γαμπρού στην οικογένεια της νύφης πριν την τέλεση του γάμου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων