Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

The Washington Post: Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να επισκεφθούν τα εγγόνια τους και να δειπνήσουν σε εσωτερικούς χώρους

Οι πολυαναμενόμενες συστάσεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς στην κοινωνικοποίηση και άλλες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας δημοσίευσαν καθοδήγηση τη Δευτέρα που δίνει στους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς περισσότερη ελευθερία να κοινωνικοποιηθούν και να συμμετάσχουν σε καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας, παρέχοντας σε ένα πανδημικά-κουρασμένο έθνος την πρώτη εικόνα για το πώς θα μοιάζει η ζωή τους, τους επόμενους μήνες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι άτομα που έχουν περάσει δύο εβδομάδες μετά την τελική τους λήψη μπορούν να επισκεφθούν σε εσωτερικούς χώρους με μη εμβολιασμένα μέλη ενός νοικοκυριού με χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου, χωρίς να φορούν μάσκες ή αποστάσεις. Αυτό θα ελευθέρωνε πολλούς εμβολιασμένους παππούδες που ζουν κοντά στα μη εμβολιασμένα παιδιά και τα εγγόνια τους να τους επισκεφτούν για πρώτη φορά σε ένα χρόνο. Ωστόσο, οι οδηγίες συνεχίζουν να αποθαρρύνουν τις επισκέψεις που περιλαμβάνουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Το CDC είπε επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρωθούν σε εσωτερικούς χώρους με εκείνους που είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένοι και δεν χρειάζεται καραντίνα, ούτε να εξεταστούν μετά την έκθεση στον κοροναϊό , αρκεί να μην έχουν συμπτώματα, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο Peter Hotez, συν-διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής του Τέξας για την Ανάπτυξη Εμβολίων, επικρότησε τη συμβουλή αλλά είπε ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για το CDC για να πει σε ένα εξαντλημένο κοινό πότε μπορούν να βγουν οι μάσκες τους.
«Όσο πιο σύντομα αντιληφθούν ότι πρέπει να εμβολιαστούν τόσο πιο σύντομα θα βγάλουν τις μάσκες», δήλωσε ο Hotez.

Για όσους το έχουν καταφέρει μέσω της δυσχερούς διάθεσης εμβολίων , οι πέντε σελίδες οδηγιών προσφέρουν έναν οδικό χάρτη των ειδών για την επανάληψη πτυχών της καθημερινής ζωής που βρίσκονται σε αναμονή για περισσότερο από ένα χρόνο. Έρχονται καθώς τα κράτη έχουν αρχίσει να ξανανοίγουν και καθώς οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της δημόσιας υγείας αγωνίζονται να εμβολιάσουν τους ανθρώπους όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να ξεπεράσουν τις εξαιρετικά μεταδοτικές εκδόσεις του ιού που εξαπλώνονται σε σχεδόν κάθε κράτος.
Μετά από ένα αργό ξεκίνημα, ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται, με 60 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν λάβει ένα εμβόλιο και περισσότερα από 31 εκατομμύρια άτομα να εμβολιάζονται πλήρως τη Δευτέρα, ή περίπου το 9% του πληθυσμού, σύμφωνα με το CDC.

Κατά μέσο όρο περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να εφοδιαστεί αρκετά εμβόλια για κάθε ενήλικα που θέλει να εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, αυξάνοντας τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονική ζωή.
Η χώρα «αρχίζει να επιστρέφει στην κανονικότητα», δήλωσε ο Andy Slavitt, ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε μια ενημέρωση τη Δευτέρα, με την επισήμανση «πως αρχίζει να φαίνεται φως στο τούνελ ενός κόσμου πέρα ​​από το covid-19».

Το CDC θα συνεχίσει να ενημερώνει, ίσως χαλαρώνοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εάν συνεχίσουν να μειώνονται οι νέες μολύνσεις καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί, δήλωσε ο Walensky. Αλλά με πάνω από το 90 τοις εκατό του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί και τα επίπεδα του ιού να είναι υψηλά , ακόμη και εκείνοι που έχουν λάβει τις δόσεις «μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικές μολύνσεις με μικρότερες ποσότητες ιού», είπε, αναφερόμενος σε ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο που μολύνθηκε.

Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να αποθαρρύνουν τα ταξίδια, διότι «κάθε φορά που υπάρχει αύξηση στα ταξίδια , έχουμε μια αύξηση των περιπτώσεων σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε ο Walensky. «Γνωρίζουμε ότι πολλές από τις παραλλαγές, μας έχουν προκύψει από διεθνή μέρη και γνωρίζουμε ότι ο ταξιδιωτικός διάδρομος είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι συγχρωτίζονται πολύ».
Η οδηγία περιγράφει διάφορους τρόπους με τους οποίους τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να επιστρέψουν στις παλιές συνήθειες, αν και είναι πιο γενικό από ό, τι θα περίμεναν κάποιοι. Δεν λέει ρητά, για παράδειγμα, εάν οι εμβολιασμένοι παππούδες μπορούν να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν τα μη εμβολιασμένα εγγόνια τους, αλλά φαίνεται να υποστηρίζει μια τέτοια συμπεριφορά λέγοντας ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρωθούν με ασφάλεια σε εσωτερικούς χώρους με εκείνους σε ένα μη εμβολιασμένο νοικοκυριό χωρίς μάσκες ή σωματική απόσταση, εφόσον κανείς δεν κινδυνεύει από σοβαρή ασθένεια.
Ένας αυξανόμενος αριθμός στοιχείων δείχνει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Ενώ ορισμένα μέτρα πρόληψης εξακολουθούν να είναι απαραίτητα, τα οφέλη από τη μείωση της κοινωνικής απομόνωσης «μπορεί να αντισταθμίσουν τον υπολειπόμενο κίνδυνο πλήρους εμβολιασμού ατόμων που αρρωσταίνουν με το covid-19» ή μετάδοσης του ιού σε άλλους, λέει η καθοδήγηση.
Επιπλέον, οι χαλαρωτικοί περιορισμοί για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί «μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αποδοχής και της πρόσληψης εμβολίων covid-19 », λέει το CDC. “Επομένως, υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που μπορούν να ξαναρχίσουν πλήρως οι εμβολιασμένοι άνθρωποι, με χαμηλό κίνδυνο για τον εαυτό τους, έχοντας ταυτόχρονα υπόψη τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους.”

Οι μικρές συγκεντρώσεις έχουν πιθανώς ελάχιστο κίνδυνο – με τις ασφαλέστερες καταστάσεις να είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να συναντηθούν μεταξύ τους σε ιδιωτικές τοποθεσίες, όπως ένα δείπνο μεταξύ εμβολιασμένων φίλων στα σπίτια τους, λέει το CDC.

Αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς οι συγκεντρώσεις μεγαλώνουν, πραγματοποιούνται έξω από το σπίτι ή περιλαμβάνουν περισσότερους μη εμβολιασμένους ανθρώπους που μπορεί να προέρχονται από μέρη με υψηλά ποσοστά μετάδοσης .

Το επίπεδο προσοχής που πρέπει να ασκούν οι άνθρωποι πρέπει να καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, λέει το CDC. Τα μη εμβολιασμένα άτομα από ένα νοικοκυριό ή άτομα που ζουν κάτω από μια στέγη και διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο σοβαρού covid-19, για παράδειγμα, μπορούν να επισκεφθούν μη εμβολιασμένους ανθρώπους στο εσωτερικό χωρίς να φορούν μάσκες, όπως τα εγγόνια που επισκέπτονται τους παππούδες τους. Αλλά εάν συναντηθούν με μη εμβολιασμένους γείτονες, η επίσκεψη πρέπει να μετακινηθεί σε εξωτερικούς χώρους ή σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο και όλοι πρέπει να φορούν μάσκες, επειδή υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος εξάπλωσης ιών μεταξύ τους.

Εάν ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο επισκέπτεται έναν μη εμβολιασμένο φίλο που είναι 70 ετών και συνεπώς κινδυνεύει από σοβαρή ασθένεια, η επίσκεψη θα πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκες και σωματική απόσταση, λέει η οδηγία.
Οι εμβολιασμένοι πρέπει επίσης να συνεχίσουν να ακολουθούν τις ταξιδιωτικές συστάσεις του CDC, οι οποίες περιλαμβάνουν αναβολή ταξιδιού ενώ οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά υψηλές. Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι παππούδες συμβουλεύονται να μην παίρνουν το αεροπλάνο για να δουν τα εγγόνια τους. Οι παππούδες και γιαγιάδες μπορούν να επισκεφθούν τα μη εμβολιασμένα παιδιά και τα εγγόνια τους «που είναι υγιή και στην περιοχή τους», δήλωσε ο Walensky.

Και τα εμβολιασμένα άτομα πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες προϋποθέσεις, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι εσωτερικού ή εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της μάσκας. Το CDC απαιτεί από όλους τους διεθνείς ταξιδιώτες να αποδείξουν ότι έχουν κάνει το τέστ και έχουν βρεθεί αρνητικοί για τον κοραναϊό πριν επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε δημόσιους χώρους, τα εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν όλες τις προφυλάξεις για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης μιας καλώς τοποθετημένης μάσκας, της φυσικής απόστασης και της αποφυγής κακών αεριζόμενων χώρων. Ο ιός έχει αποδειχθεί ότι εξαπλώνεται σε γυμναστήρια και μπαρ .
Το CDC είπε ότι, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που έχουν εκτεθεί σε κάποιον που υποψιάζεται ή έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν κοροναϊό δεν χρειάζεται να μπει καραντίνα ή να εξεταστεί εάν δεν έχει συμπτώματα. Αλλά εάν η έκθεση πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες περιοχές που αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης, όπως φυλακές και ομαδικά σπίτια, πρέπει οι άνθρωποι να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες και να δοκιμαστούν.
Οι υπερασπιστές ηλικιωμένων αγκάλιασαν τους χαλαρούς περιορισμούς στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Πολλοί ηλικιωμένοι, ειδικά εκείνοι που ζουν μόνοι, έχουν πει, ότι έχουν περάσει τον περασμένο χρόνο σε εικονική απομόνωση, καταδιωκόμενοι από έναν ιό που σκοτώνει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών.

«Εάν το CDC προσφέρει νέους τρόπους για να συνδεθούν οι ηλικιωμένοι με τρόπο που είναι ασφαλής και υγιής, αυτό είναι πραγματικά καλό νέο», δήλωσε η Katie Smith Sloan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LeadingAge, η οποία εκπροσωπεί 5.000 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες σε μεγαλύτερους άνθρωπους  «Νομίζω ότι η σαφήνεια είναι τόσο σημαντική όπως και η καλή επικοινωνία γύρω από αυτό.. ”

Ο Bill Walsh, αντιπρόεδρος επικοινωνιών για την AARP, ομάδα συμφερόντων που εκπροσωπεί 38 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, δήλωσε ότι «μετά από σχεδόν ένα χρόνο της πανδημίας, είμαστε ευγνώμονες για τυχόν σημάδια επιστροφής στη ζωή, όπως τη γνωρίζουμε».
«Στο μέτρο που αυτό επιτρέπει σε ανθρώπους, εγγόνια, οικογένειες, αγαπημένους σε γηροκομεία αλληλεπίδραση, το καλωσορίζουμε», πρόσθεσε. «Έχουμε ακούσει κατά το παρελθόν μερικές ιστορίες για οικογενειακό χωρισμό».
Ωστόσο, ο Walsh προειδοποίησε ότι οι αξιωματούχοι της υγείας έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να εξαλείψουν την ταλαιπωρία που αισθάνονται πολλοί ηλικιωμένοι για να ξαναρχίσουν με ασφάλεια την παλιά τους ζωή. Είπε ότι πολλοί έχουν αγωνιστεί να εφαρμόσουν ασαφείς και συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες στη ζωή τους.
Όσοι έχουν ήδη αρχίσει να ξαναρχίζουν τη ζωή τους είπαν ότι είναι ενθουσιασμένοι. Μετά τον εμβολιασμό της Helen Boucher, γιατρού μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Tufts της Βοστώνης, άρχισε να ψωνίζει ξανά στο μανάβικο και, φορώντας μάσκα, επισκέφτηκε τα πεθερά της, που είναι 88 και 90 ετών, για να πάρουν kielbasa, μακαρόνια και τυρί, και ένα κουτί σοκολατάκια.
«Ένιωσα καλά που μπορούσα να τους φέρω πράγματα», είπε η Boucher. Αλλά κράτησε την επίσκεψή της σύντομη, δεδομένου ότι το ζευγάρι είχε λάβει το πρώτο πλάνο μόλις 2½ εβδομάδες πριν. «Δεν ήμουν πρόθυμη να τους θέσω σε κίνδυνο».

Ο Hotez και η σύζυγός του έχουν εμβολιαστεί πλήρως και ταξίδεψαν αεροπορικώς το περασμένο Σαββατοκύριακο για να επισκεφθούν τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους, τα οποία δεν είχαν δει προσωπικά 14 μήνες. Το ένα εμβολιάστηκε και το άλλο μολύνθηκε πρόσφατα.
«Ο κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ μας είναι πολύ χαμηλός», είπε. «Είναι τόσο καλό όσο ποτέ. Ο κίνδυνος δεν πρόκειται ποτέ να πάει στο μηδέν. ”

Ο Anthony S. Fauci, ο οποίος είναι ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Biden και έχει εμβολιαστεί, είπε ότι θα αγκαλιάσει επιτέλους την κόρη του, μόλις εμβολιαστεί και εκείνη. «Θα την πάρω στο σπίτι και θα της δώσω μια μεγάλη αγκαλιά που δεν μπόρεσα να κάνω εδώ και ένα χρόνο», είπε πρόσφατα στον Chris Cuomo του CNN.

Λένα Χ. Σουν, Λέννι Μπερνστάιν

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων