Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Θρήνος για τον θάνατο του 11χρονου μαθητή στις Σέρρες

Απαντήσεις στα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την ανείπωτη τραγωδία με τον χαμό του 11χρονου μαθητή του 9ου δημοτικού σχολείου στις Σέρρες αναμένεται να δώσουν οι πραγματογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας που θα φτάσουν εκεί το πρωί για να διερευνήσουν τα αίτια της φονικής έκρηξης.

Ο μαθητής της ΣΤ’ Δημοτικού έχασε τη ζωή του ακαριαία και άλλα δύο παιδιά, μαθητές της Α’ και Δ’ τραυματίστηκαν, έπειτα από την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του σχολείου, την ώρα του διαλείμματος.

Από την έκρηξη, εκσφενδονίστηκαν 35 μέτρα μακρυά κομμάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα, που έπεσαν πάνω στα παιδιά με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου μαθητή θα παρακολουθήσει τις έρευνες για το τι έφταιξε. Ερωτηματικά γεννά το γεγονός ότι οι εργασίες συντήρησης και μετατροπής του καυστήρα γινόταν σε ώρες λειτουργίας του σχολείου με τον διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος και τον δήμαρχο να καταγγέλουν τον εργολάβο του έργου.

Τι έφταιξε – Αναζητούνται τα αίτια της έκρηξης
«Στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου» σήλωσε λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος.

Ο ίδιος όπως σημείωσε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», ανέφερε ο κύριος Τσιότσιος. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».

Ο διευθυντής του σχολείου υπογραμμίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως λέει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Ειδικοί σημειώνουν στην ΕΡΤ ότι, λογικά, δεν λειτούργησαν τα ασφαλιστικά συστήματα του καυστήρα έναυση και παύση, σημειώθηκε έκρηξη και αποκολλήθηκε ολόκληρη η μετώπη του λέβητα που παρέσυρε και την μεταλλική πόρτα που χτύπησε το άτυχο παιδί.

Το έργο που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, με ευθύνη εργολάβου και επιβλέποντα τον δήμο Σερρών αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου με τη χρήση γεωθερμίας.

Ο παλιός καυστήρας με το πετρέλαιο ήταν αυτός που εξερράγη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εργασίες για την μετατροπή του συστήματος θέρμανσης σε γεωθερμία.

«Το ίδιο θα γινόταν και στο 12ο δημοτικό σχολείο αλλά δεν προχωράμε μέχρι να δούμε τι έφταιξε θα αναζητηθούν ευθύνες από τις αρχές για το δυστύχημα» σημείωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Σερρών, Γιώργος Νυχτοπάτης.

Σοκ από την απώλεια του μαθητή
«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει όλους. Η σκέψη μας είναι με τους γονείς και την οικογένεια του παιδιού, με τις οικογένειες των παιδιών που έχουν τραυματιστεί» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού στις Σέρρες. «Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του παιδιού. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διερευνηθεί και να αποδοθούν οι ευθύνες, που πρέπει» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κωνσταντίνος Ιλανίδης, ιδιοκτήτης κυλικείου κοντά στο σχολείο περιέγραψε στην ΕΡΤ τις ώρες αγωνίας όταν γονείς κατεύθαναν στο σχολείο μόλις έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν.

Όπως μετέδωσε ο Βασίλης Αναστασιάδης, ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Σέρρες, υπήρχε συμφωνία της δημοτικής αρχής με τον εργολάβο να μην πραγματοποιούνται εργασίες την ώρα που λειτουργούσε το σχολείο. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με την άσχημη αυτη κατάληξη.

«Ο εργολάβος έστειλε κάποιον μηχανικό να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις έτσι ώστε να λειτουργήσει η γεωθερμία και να κλείσει τον λέβητα του πετρελαίου. Κάποιο τεχνικό λάθος έγινε και συνέβη η πολύ δυνατή έκρηξη που έκανε την μεταλλική πόρτα να αποκολληθεί και να εκτοξευθεί σε απόσταση 35 μ.» ανέφερε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ.

Τι είπε ο 10χρονος που πήρε εξιτήριο
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο 10χρονος μαθητής που τραυματίστηκε χθες πήρε το απόγευμα της Δευτέρας εξιτήριο τους είπε ότι το συμβάν έγινε στο διάλειμμα του ολοήμερου σχολείου, όταν τα παιδιά πήγαν να παίξουν μπάλα στην πίσω αυλή του σχολείου, κοντά στο λεβητοστάσιο.

«Ακούσαμε ένα τρομακτικό θόρυβο και πέσαμε κάτω. Άρχισαν να πέφτουν πάνω μας σοβάδες και χώματα» δήλωσε ο τραυματισμένος μαθητής.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων