Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Τι ισχύει τελικά για γάμους και βαπτίσεις: Όρια ατόμων, μάσκες, μουσική

Τα περαιτέρω ανοίγματα σε κοινωνία και οικονομία εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών της επίσημης έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό από 1η Ιουνίου θα υπάρξουν νέα δεδομένα στις δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων, όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown.

Οι γάμοι και τα βαφτίσια θα μπορούν να γίνουν με κόσμο από τον Ιούνιο, αλλά με περιορισμό στα άτομα που θα είναι καλεσμένα στις δεξιώσεις των εξωτερικών χώρων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανακοινώσεις, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των δεξιώσεων με μέχρι 100 άτομα σε εξωτερικό χώρο από τον Ιούνιο, η κ. Παγώνη είπε ότι «Οι γάμοι στην Ελλάδα είναι με 300 – 400 – 500 άτομα, ας μην κρυβόμαστε. Τα 100 άτομα για τις δεξιώσεις είναι όντως λίγα, αλλά με τα επιστημονικά δεδομένα, είναι πολλά. Δεν μπορούν να είναι παραπάνω. Θα σηκωθούν να χορέψουν. Ο χώρος θα είναι συγκεκριμένος».

Παρά την αρχική πληροφόρηση ότι θα ακολουθήσει αναθεωρημένη εγκύκλιος για τελετές, όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει νέες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ζήτημα των γάμων και των βαπτίσεων είναι χωρισμένο σε δύο σκέλη: Στο θρησκευτικό κομμάτι και τα μέτρα μέσα στους ναούς, αλλά στις κοινωνικές εκδηλώσεις, στο γλέντι που συνηθίζεται να γίνεται μετά την τέλεση των μυστηρίων.

Τι ισχύει για τους ναούς

Συνολικά ο αριθμός των ατόμων που θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται φθάνει τους 100. Αυτό σημαίνει πως μέσα στους ναούς μπορεί να υπάρχει ένα άτομα ανά 25 τμ. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων απαραίτητη είναι η μάσκα προστασίας .

Συνοπτικά τα μέτρα για τους γάμους και τις βαπτίσεις:

  •     Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού
  •     Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις
  •     Ενα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό
  •     Ενα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και χρήση μάσκας

Τι ισχύει για το γλέντι

Στο δεύτερο σκέλος που αφορά στο γλέντι που ακολουθεί μετά από κάθε μυστήριο, όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, θα τελείται υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όπως χωρίς μουσική. Και σε αυτή την περίπτωση το ανώτατο όριο ορίζεται μέχρι τα 100 άτομα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων στα άτομα, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στο καλοκαίρι να δοθεί και το «πράσινο φως» για τη μουσική. Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές αναμένεται να γίνουν αφού γίνει η συγκεκριμένη εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων