Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη συνταξιοδότηση 900.000 ασφαλισμένων;

Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προετοιμάζει το έδαφος για το νέο ασφαλιστικό του 2015, που θα οδηγήσει σε περικοπές συντάξεων κατά 30-40%, κάποιες αφανείς δυνάμεις εξωθούν σε πρόωρη σύνταξη 900.000 ασφαλισμένους! Πρόκειται γι΄ αυτούς που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από την 31-12-2012.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» η δυνατότητα αυτή αφορά περίπου 400.000 δημοσίους υπαλλήλους, όπως επίσης στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, και των ΔΕΚΟ, που θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως και πέντε χρόνια νωρίτερα λαμβάνοντας όμως κατά κύριο λόγο μειωμένη σύνταξη, αλλά αφορά και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν περάσει τα 60 την 31-12-2012.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε περίπου 300.000 ανέρχονται οι… τυχεροί ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από το 2013. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που παραμένουν σε ισχύ και οποτεδήποτε το θελήσουν μπορούν να καταθέσουν αίτηση για σύνταξη.

Οι περιπτώσεις που αναφέρονται στα ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων είναι πάρα πολλές και το ερώτημα είναι γιατί τους σπρώχνουν στην έξοδο; Η εύλογη απάντηση είναι ότι έτσι θα ελαφρυνθούν οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για απολύσεις από το δημόσιο. Από την άλλη μπαίνει και το ερώτημα, μα θα έχουν να δώσουν τόσες πρόωρες συντάξεις τα κουρεμένα ασφαλιστικά ταμεία; Ή μήπως το πρόβλημα αυτό θα το λύσει ο νόμος για το νέο ασφαλιστικό;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων