Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

To πρωτογενές πλεόνασμα εξαρτάται από τις αντοχές των πολιτών

Οριακά θα επιτύχει η κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα, όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία που δεν επιτρέπουν καν συζητήσεις ή σχεδιασμούς για μοίρασμα του 70% σε κοινωνικά ασθενέστερους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επίτευξη πλεονάσματος γνωρίζουν όμως και δεν το κρύβουν στους συνομιλητές τους ότι ένα μεγάλο μέρος του στόχου συνδέεται με τις …διαθέσεις των πολιτών.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών η επίτευξη πλεονάσματος σχετίζεται με το κατά πόσο οι φορολογούμενοι πολίτες θα προσέλθουν στις εφορίες για να αποδώσουν φόρους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 3 στους 4 πολίτες έχουν μπει στην διαδικασία πληρωμής οφειλών και εμφανίζουν μία συνέπεια ως προς τις υποχρεώσεις τους.

Όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσο διάστημα θα συνεχιστεί αυτό καθώς από τον επόμενο μήνα τα έξοδα στα νοικοκυριά θα αυξηθούν λόγω της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης αλλά και της καταβολής νέων δόσεων για τον φόρο εισοδήματος του 2012. Επιπλέον, τον Νοέμβριο θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και τον φόρο πολυτελείας στα ΙΧ!

Την ίδια ώρα όμως το κράτος καθυστερεί κατά πολύ την διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και την επιστροφή φόρων προς τους δικαιούχους με αποτέλεσμα να μην “πέφτει χρήμα στην αγορά”.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων