Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

To τέλος της ελληνικής τραπεζικής εξωστρέφειας

Υπό το πρόσχημα της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με κρατικό χρήμα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) απαιτεί να μειωθεί κατά 50% ως 75% η παρουσία τους στο εξωτερικό, δηλαδή στα Βαλκάνια, την Τουρκία και όπου αλλού. Το σοκ είναι ισχυρό και ισοδυναμεί με την αρπαγή του πλέον αποτελεσματικού βραχίονα εξωστρέφειας της χώρας, που στήριξε την ελληνική επιχειρηματικότητα. Οι 4 συστημικές τράπεζες που συχνά στηρίζουν την κερδοφορία τους στις θυγατρικές του εξωτερικού, θα υποχρεωθούν να υπακούσουν, δηλαδή να πουλήσουν προφανώς με ζημιές τα δίκτυά τους, εάν δεν βρουν άλλο τρόπο να καλύψουν την κρατική ενίσχυση. Στο μεταξύ εντός του 2014 πρέπει να ρευστοποιήσουν το 10% των θυγατρικών του εξωτερικού.

H Κομισιόν φανερά πια θέλει να επιβάλει ένα μικρότερο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα επιδιώξει, μέσω μείωσης του ενεργητικού, των δικτύων και του προσωπικού, να δημιουργήσει νέα κεφάλαια και να ανοίξει διόδους ρευστότητας. Η DG Comp απαιτεί την εφαρμογή 11 – 14 όρων, που ποικίλλουν ανά περίπτωση, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία για την επίτευξη επιμέρους στόχων. Η εντολή της DG Comp, αρχικώς, ήταν τα πλάνα αναδιάρθρωσης να περιλαμβάνουν μείωση κατά τουλάχιστον 50% της παρουσίας των ελληνικών συστημικών τραπεζών στο εξωτερικό ως το 2017. Σε μία τράπεζα μάλιστα ζητήθηκε να μειωθεί η παρουσία της κατά 75%! Όμως κατά τις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε άμβλυνση της αρχικής απαίτησης. Η δέσμευση των τραπεζών να μειώσουν κατά 50% ως και το 2017 την παρουσία τους στο εξωτερικό παραμένει, συμφωνήθηκε, όμως, να υπάρξουν λύσεις π.χ. ολική πώληση βασικών non core business assets εντός του 2014, οι οποίες ανά περίπτωση να αμβλύνουν αυτήν την υποχρέωση.

Όλα αυτά, εκτός από την υφαρπαγή των ελληνικών τραπεζικών δικτύων στα Βαλκάνια, σημαίνουν και καθυστέρηση της παροχής ρευστότητας των τραπεζών, δηλαδή καθυστέρηση της χρηματοδότησης της ανάκαμψης, που σημαίνει κι άλλη ύφεση κι άλλη ανεργία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων