Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Το ανιστόρητα επικίνδυνο βιβλίο της Βικτώριας Χίσλοπ

Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

ΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΛΕΞΗ ΓΑΛΑΝΟΥ

Διάβασα την βιβλιοκριτική του αγαπητού Ανδρέα Μορφίτη, Δημοτικού Σύμβουλου του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου, στην ιστοσελίδα Agora Dialogue, για το βιβλίο της Αγγλίδας Βικτώριας Χίσλοπ. Για το οποίο (βιβλίο) ο δήμαρχος της πόλης κ. Αλέξης Γαλανός σαν «πλασιέ» της, έτρεξε στο Λονδίνο να το προωθήσει. Ενημερώθηκα ότι η Βικτώρια Χίλ στην παρουσίαση στο Ελληνικό Κέντρο είπε ότι ο κ. Γαλανός την συμβούλευε καθόλη τη διάρκεια της έρευνάς της και έκφρασε την ευγνωμοσύνη της γιατί πρώτος διάβασε το βιβλίο (readproof the book)… Στο τέλος ο κ. Αλέξης Γαλανός την τίμησε με ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ εκ μέρους του Δήμου!

Βλέπετε τους μήνες αυτούς είχαμε και την ευφορία που ξεκίνησε με κάποια λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τη «αμερικανική» παραγωγή φίλμ για την επιστροφή της Αμμοχώστου, αλλά ποίας Αμμοχώστου και πως δεν ενδιαφέρει. Τριών γειτονιών με κάποια ξενοδοχεία και αυτά συνεταιρικά με τους Τουρκοκύπριους και όχι μόνο, και με …εκκλησιασμούς σε Αγίους Εξορινούς «εν εξορία», υπό την εποπτεία του Τούρκου έποικου Μουφτή και των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων με πλούσια ξένη πρεσβευτική παρουσία! Τέτοια χαζομάρα, ηττοπάθεια, ανεπάρκεια ηγεσίας, δουλοφροσύνη και δουλοπρέπεια σκλάβων προς τους κατακτητές τους. Βέβαια, με την «ευλογία» των «φίλων» Βρετανών… Άστε που τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν και το ψήφισμα 550 του 1984/ Κάποιοι θυσιάζουν όχι μόνο τα δίκαια ολόκληρου του λαού αλλά και της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

HTML tutorial

Κάθε φορά που ένας ΄Αγγλος ή Αγγλίδα γράφει βιβλίο για την Κύπρο δεν χρειάζεται να το διαβάζουν και να καταλάβουν τι λέγει για μας και το τόπο μας. Τις επιπτώσεις που θα έχει το περιεχόμενό του, αν είναι αλήθεια, ψέμα, διαστρέβλωση, προπαγάνδα εναντίον μας είτε σκόπιμη είτε λόγω ακόμα περισσότερης άγνοιας από τον/την συγγραφέα, και τρέχουν να το προβάλουν, υπέρ–ευγνώμονες για την υποχρέωση!

Το είδαμε με πολλούς άλλους. «Τα Πικρολέμονα» του πράκτορα των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών Λόρενς Ντάρελ, με την αποικιακή προπαγάνδα, ακόμα το πωλούν… στους τουρίστες!! Ενώ το βιβλίο που έγραψε ο δικός μας Κώστας Μόντης το 1964 «Κλειστές Πόρτες» εις απάντηση εκείνου του Ντάρελ, το «λογόκριναν» στην αφάνεια…
Ο Ντάρελ ήταν ο πατέρας της πλαστής ταυτότητας, της ψευτο-Κυπριοσύνης! Σχετικό το άρθρο της γράφουσας εδώ:

http://www.efylakas.com/archives/19854 13.6.2014.

Ακολούθησαν και άλλοι σαν τον Ντάρελ διαχρονικά, για να τους γλείφουν οι δικοί μας εξίσου υποχρεωμένοι για την εξυπηρέτηση.

Τέτοιος μαζοχισμός και αγγλολιγούρα άραγε επικράτησε και στην περίπτωση του τελευταίου βιβλίου της κας Βικτώριας Χίσλοπ «Η ΑΝΑΤΟΛΗ» ή κάτι περισσότερο; Καλά που δεν την εξισώσατε αθεόφοβοι για όσα γράφει εναντίον της ιστορικής αλήθειας και παθών του λαού και τόπου μας από τους Βρετανούς και Τούρκους και με τους … ήρωες μας. Και να ζητήσετε και προσφορές για κανένα άγαλμα της σε καμιά γωνιά της ελεύθερης Κύπρου ή κάπου στη Δερύνεια! Που ξέρετε, μπορεί να το κάνουν οι Τούρκοι, στο προαύλιο κανενός Αγίου Εξορινού στα κατεχόμενα…

Θα πρέπει να αναλογιστούν τελικά τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν όλοι εκείνοι που πρωτοστάτησαν και συνεχίζουν να προβάλουν αυτό το ανιστόρητο και ιστορικά διαστρεβλωτικό βιβλίο από Λευκωσία, Λονδίνο μέχρι τη… ακριτική Ξάνθη(!). Ειδικά μέσα από ένα υποτιθέμενο μυθιστόρημα είναι ακόμα χειρότερο. Είναι επικίνδυνο. Με ευθύνες Γαλανού.

Θέμα παραίτησης Γαλανού

Θα έπρεπε ήδη να είχε εγερθεί θέμα παραίτησής του κ. Γαλανού. Δεν μπορεί ένας Δήμαρχος κατεχόμενης περιοχής από την Τουρκία από το 1974 να αναγνωρίζει «συνεταιρικά» ένα Τούρκο «Δήμαρχο» (τον κ. Οκτάι Καγιάλπ), δεν μπορούν π.χ. να συνεχίζονται επαφές του με Βρετανούς πολιτικούς στο Λονδίνο που υπονομεύουν γενικά το Κυπριακό. Δεν μπορεί να διατηρεί ακόμα τη θέση του ο Α. Γαλανός μετά που η ίδια η συγγραφέας επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος την συμβούλευε καθόλη τη διάρκεια της έρευνάς της και πρώτος διάβασε το βιβλίο (readproof the book)…
Μήπως υπάρχει κάτι άλλο, που αναγκάζει τον εν λόγω Δήμαρχο να συμπεριφέρεται με αυτό το δουλοπρεπή και υποτελή τρόπο προς τους κατακτητές, γιατί είναι πλέον πέραν πάσης λογικής εξήγησης η συμπεριφορά του. ΄Οταν έφθασε στο σημείο να διαλαλεί από τηλεοράσεως στην Κύπρο «σαν τελάλης επί τουρκοκρατίας/αποικιοκρατίας» ότι τάχα την «Χίσλοπ την γυρεύαμε στον ουρανό και την βρήκαμε στη γη»!!! .

Η Συνταγματολόγος κα Κλαίρ Πάλλυ

Δεν θυμάται ένας τι έγραψε η Συνταγματαλόγος κα Κλαίρ Πάλλυ για το θέμα; Σας το θυμίζω λοιπόν αγαπητοί Βαρωσιώτες για να αναλογιστείτε τις πράξεις του Δημάρχου σας. Το 1993/94 λοιπόν σε γνωμάτευσή της για τα ΜΟΕ περι Βαρωσίων, η Συνταγματολόγος της Οξφόρδης, την οποία δεν γυρεύαμε στους ουρανούς, την είχαμε στην Γενική Εισαγγελία από τον καιρό του μ. Σπύρου Κυπριανού, κατέληγε ότι με τα ΜΟΕ θα θυσιαστούν όλοι οι πρόσφυγες έναντι επιστροφής μιας έρημης περιοχής, δηλαδή των Βαρωσιών η οποία τους ανήκει:

“in order to get return of a desert to which its owners are entitled, all other Greek Cypriot refugees are in practice being sacrificed – what used to be called “Famagustization of the Cyprus problem”. (Αντίγραφο κατέχει η γράφουσα).
Τέτοια «Ανατολή» μας είναι αχρείαστη γιατί η «Δύση» της για μας θα είναι εφιάλτης για όλη την Κύπρο.

Εγώ ως πρόσφυγες δεν πέρασα ποτέ στα κατεχόμενα είτε πριν είτε μετά που έγινε το μέγα σφάλμα και δέχτηκε η δική μας πλευρά να ανοίξουν τα οδοφράγματα το 2003 γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι πρέπει στην ίδια μου την πατρίδα να δείχνω διαβατήριο στον κατακτητή για να πάω (και αυτό απλά να δω από μακριά, ως τουρίστας!) την κατεχόμενη μου πατρίδα και περιουσία. Ο κ. Γαλανός πόσες φορές το έκανε και πόσο συχνά άραγε το κάνει;

*Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο 6.11.2014

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων