Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Το Ισλαμικό Κράτος καλεί για τζιχάντ στη Ρωσία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

To Ισλαμικό Κράτος κάλεσε τα μέλη της ομάδας του να πραγματοποιήσουν τζιχαντικές επιθέσεις στη Ρωσία σε ένα εννιάλεπτο βίντεο που «ανέβηκε» στο YouTube την Κυριακή.

«Άκουσε Πούτιν, θα έρθουμε στη Ρωσία και θα σας σκοτώσουμε στα σπίτια σας… Ω αδελφοί, εφαρμόστε την τζιχάντ και πολεμήστε και σκοτώστε τους», φαίνεται να φωνάζει μασκοφόρος άνδρας που οδηγεί αυτοκίνητο στην έρημο, ενώ κουνάει το δάχτυλό του στα τελευταία λεπτά του βίντεο.

Το βίντεο με τους υπότιτλους δείχνει πλάνα με ενόπλους να επιτίθενται σε τεθωρακισμένα οχήματα και σε σκηνές και να περισυλλέγουν όπλα στην έρημο. «Εισβάλλοντας σε στρατώνα στη διεθνή οδική αρτηρία νότια του Akashat», αναφέρει ένας υπότιτλος.

Δεν ήταν αμέσως δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή η γνησιότητα του βίντεο, αλλά ο σύνδεμος με το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό δόθηκε στη δημοσιότητα σε ένα λογαριασμό της πλατφόρμας αποστολής μηνυμάτων Telegram, τον οποίο χρησιμοποιεί η τζιχαντική ομάδα του Isis.

Δεν κατέστη αμέσως σαφής ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία αποτελεί στόχο των τζιχαντιστών, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών ενάντια στον Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα στη Συρία, κανείς βρίσκει μια στέρεα αιτιολογία.

Στο ίδιο βίντεο, το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους υποστηρικτές του να αναλάβουν δράση με τα όποια διαθέσιμα όπλα, στοχεύοντας τα κράτη που ορίζονται ως εχθροί του.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί μια σειρά από θανατηφόρες επιθέσεις στην Ευρώπη με ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος. Την περασμένη εβδομάδα, δράστες πιστοί στο Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησαν έναν ηλικιωμένο Καθολικό ιερέα στη Γαλλία. Παράλληλα, από τη μαζική δολοφονία στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, στις 14 Ιουλίου, υπήρξαν τέσσερα περιστατικά στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Ansbach.

Πηγές: Reuters, Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων