Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Το Μαξίμου πρόλαβε το ΠΑΣΟΚ για τα εκλογικά

Με προαναγγελία αλλαγών στον τρόπο εκλογής των δημάρχων απάντησε το Μαξίμου στο αίτημα που προωθεί το ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη είδαν διεξοδικά το θέμα  κι αποφάσισαν να ανοίξει η συζήτηση.  Έτσι είδαν το φως της δημοσιότητας οι  σχετικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα υπάρχουν δυο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και ένα για όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.

Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο των εκλογών το 42% των ψήφων, αλλιώς θα υπάρχει και δεύτερος γύρος, μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων. Οι  δημοτικοί σύμβουλοι, πάλι, θα εκλέγονται με απλή αναλογική την πρώτη Κυριακή.

Το ΠΑΣΟΚ που θεωρεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών έριξε στην αγορά τις σχετικές πληροφορίες για να δει τις αντιδράσεις του, διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, άρα το θέμα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Από την Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο κι έπειτα από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς να ληφθούν αποφάσεις.

Μια πρώτη εκτίμηση βεβαιώνει πως εάν τελικώς προωθηθεί αυτός ο σχεδιασμός,  τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ετοιμάζονται να συνεργαστούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα καταφέρουν να εκλέξουν με ευκολία τους “εκλεκτούς” τους απέναντι στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων