Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

To παρασκήνιο εξαγοράς της Nokia από τη Microsoft

H Microsoft αποκτά έναντι 5,44 δισεκ. ευρώ τη μονάδα κατασκευής κινητών τηλεφώνων της φιλανδικής Nokia, η οποία θα επικεντρώσει πλέον τις δραστηριότητές της στον τομέα των υπηρεσιών και των δικτύων. Η Nokia έχει συνεταιρισθεί από το 2011 με την Microsoft και χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft στα κινητά της τηλέφωνα.

Η συμφωνία «μαμούθ» που εκτίναξε χθες τη μετοχή της Nokia κατά 40%, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014 και θα τεθεί προς έγκριση στους μετόχους της Nokia. Μόλις η συμφωνία εγκριθεί, αρκετά στελέχη θα μεταφερθούν στη Microsoft, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Nokia, Στίβεν Έλοπ.

Μέχρι σήμερα, για τη Microsoft η εκχώρηση του λειτουργικού της Windows Phone 8 σε τρίτους κατασκευαστές άφηνε κέρδος ανά smartphone 10 δολάρια. Αντίθετα, οποιοδήποτε κινητό κατασκευαστεί από εδώ και πέρα από την ίδια θα της αποφέρει περισσότερα από 40 δολάρια ανά συσκευή. Στις επόμενες ημέρες θα φανεί και η αντίδραση στην εξαγορά από τις HTC, Samsung και Huawei, οι οποίες συνεργάζονται μέχρι σήμερα με τη Microsoft.

Η εξαγορά θα αποτρέψει -κατά Microsoft- την ακόμη μεγαλύτερη γιγάντωση των Google και Apple, τα λειτουργικά των οποίων έτσι κι αλλιώς έχουν σήμερα τη μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια αγορά, ξεπερνώντας το 90% στα smartphone. Αυτό σημαίνει μεγάλη προσπάθεια από την αμερικανική εταιρεία, ώστε το τμήμα κινητών της Nokia να ανακάμψει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων