Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

To ΠΑΣΟΚ ανοίγει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου

Ανοίγει και πάλι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Μάλιστα ένα από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ ,επιθυμεί η προοπτική αλλαγής του εκλογικού συστήματος να συμπεριληφθεί και στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι οι επόμενες εκλογές δεν γίνεται να διενεργηθούν με το ισχύον εκλογικό σύστημα αλλά με ένα πιο αναλογικό σύστημα. Άποψή του είναι ότι το bonus των 50 εδρών που πηγαίνει στο πρώτο σε ποσοστά κόμμα θα πρέπει να μοιράζεται αναλογικά στα κόμματα που θα συγκροτούν έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Επί της ουσίας  το ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας ότι πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ποντάρει στην συμμετοχή του σε επόμενες κυβερνήσεις συνεργασίας αναλόγως με την εκλογική του δύναμη….

Υπάρχει όμως ένα “αγκάθι”. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τον εκλογικό νόμο και επί της παρούσης σφυρίζει αδιάφορα. Πριν από λίγο καιρό έβαλε μάλιστα τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη να κόψει την συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος κυρίως για να κόψει τα φτερά στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλαγή του εκλογικού νόμου ζήτησε χθες και η ΔΗΜΑΡ. Για την ακρίβεια έκανε λόγο για καθιέρωση της απλής αναλογικής ώστε να υπάρξει γνήσια έκφραση της λαϊκής θέλησης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων