Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Το Πεκίνο αποκρούει τις κατηγορίες Τραμπ για παράνομη διακίνηση πετρελαίου στη Β. Κορέα

Το πλήρωμα σκάφους από το Χονγκ Κονγκ κρατούν για ανάκριση οι αρχές της Νότιας Κορέας καθώς φέρεται να έχει παραβιάσει τις κυρώσεις έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ κατά της Βορείου Κορέας, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Το νοικιασμένο από την εταιρεία της Ταϊβάν Billion Bunker Group Corp. πετρελαιοφόρο Lighthouse Winmore, είχε κατασχεθεί έπειτα από επιθεώρησή του από το νοτιοκορεατικό τελωνείο στις 24 Νοεμβρίου στον λιμένα της Γεοσού.

«Από εκείνην την ημέρα, οι αρμόδιοι επιθεωρητές επιβαίνουν του σκάφους και ανακρίνουν το πλήρωμα», επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος των νοτιοκορεατικών τελωνείων.

Το σκάφος, με 25μελές πλήρωμα (εκ των οποίων οι 23 είναι Κινέζοι), είχε δέσει στις 11 Οκτωβρίου στη Γεοσού και είχε φορτώσει πετρέλαιο ιαπωνικής προέλευσης, το οποίο θεωρητικά επρόκειτο να μεταφέρει στην Ταϊβάν. Όμως αντί για την Ταϊβάν, το σκάφος εισήλθε στα διεθνή ύδατα έξω από την Κίνα και μεταφόρτωσε 600 τόννους πετρελαίου στ0 βορειοκορεατικό δεξαμενόπλοιο Sam Jong 2 και κατόπιν κατέπλευσε εκ νέου στη Γεοσού, ενημερώνουν οι Νοτιοκορέατες υπεύθυνοι.

HTML tutorial

Τα αποτελέσματα της ανακριτικής διαδικασίας θα διαβιβασθούν στην επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ, τόνισαν πηγές του Νοτιοκορεατικού ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά της, η Κίνα υπεραμύνθηκε χθες των κατηγοριών που εξακόντισε εναντίον της ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για παράνομη διακίνηση πετρελαίου στην Βόρεια Κορέα, με αφορμή την υπόθεση της κατάσχεσης του σκάφους από το Χονγκ Κονγκ.

«Αβάσιμες» χαρακτήρισε το Πεκίνο τις πληροφορίες πάνω στις οποίες βασίσθηκε ο Τραμπ για να καταγγείλει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την Κίνα ότι «πιάστηκε ‘με τα χέρια στο μέλι’» και εκδήλωνε την «απογοήτευσή του που είδε την Κίνα να επιτρέπει την είσοδο πετρελαίου στη Βόρειο Κορέα» κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ.

«Το να προκαλείς θόρυβο χωρίς λόγο μέσω των μέσων επικοινωνίας ποσώς συμβάλλει στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συνεργασίας» απάντησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνγίνκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων