Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Το τέταρτο φλιτζάνι βλάπτει

Ενώ πυκνώνουν οι επιστημονικές ανακοινώσεις για την ευεργετική λειτουργία του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό, μια νέα έρευνα έρχεται να επισημάνει ότι το 4ο φλιτζάνι μπορεί να είναι μοιραίο. Κι αυτό αφορά κυρίως τους νέους που συνηθίζουν να πίνουν πολύ καφέ, ο οποίος τελικά βλάπτει.

Οι ερευνητές της αμερικάνικη Mayo Clinic με επικεφαλής τον Στίβεν Μπλερ του Τμήματος Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνας, μελέτησαν στοιχεία 43.000 ατόμων ηλικίας 20-87 ετών που έπιναν καφέ για μια περίοδο 17 ετών. Συμπέραναν λοιπόν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 28 καφέδων την εβδομάδα, δηλαδή φλιτζανιών την ημέρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων κάτω των 55 ετών, ενώ οι πιο μεγάλοι δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο από τον πολύ καφέ.

Οι επιστήμονες της Mayo διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους άνδρες κάτω των 55 ετών, είναι αυξημένος στο 56%, ενώ για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας η κατανάλωση άνω των 28 καφέδων την εβδομάδα σχετίζεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καθόλου καφέ. Πάντως, η συχνή κατανάλωση καφέ δεν εμφανίζει ανάλογες συνέπειες για τα άτομα άνω των 55 ετών. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημειώθηκαν 2.512 θάνατοι, από τους οποίους περίπου ένας στους τρεις (ποσοστό 32%) από καρδιαγγειακά αίτια. Σημειώνεται ότι αυτοί που πίνουν πολύ καφέ δεν γυμνάζονται συνήθως.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα στα καφέ αναστενάζει, σημειώνουμε όλα τα παραπάνω «προς γνώση και συμμόρφωση». Λέμε τώρα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων